De Schapenstreek viert 25-jarig jubileum. “Half zes begin ik en ik zet nooit een wekker.”

21 juni 2024 15:00
Door Eva Rijs
Bron: Sanne van Alderwegen

Sinds mei 1999 werken Mark en Anita van Alderwegen op de melkschapenboerderij in Lutjebroek. In voor- en tegenspoed doen zij hun best om van de Schapenstreek een plek te maken waar mens, dier en natuur samen kunnen komen. Het doel is naast dat iedereen kan genieten van de boerderij, de mensen wat meer betrokken te krijgen bij het boerenleven.

Mark en Anita leerden elkaar kennen op de school voor biologisch-dynamische landbouw. Ze kwamen allebei niet uit een boerengezin. Na het afronden van hun opleiding zijn ze bij elkaar gebleven en uiteindelijk terecht gekomen op deze boerderij.  

Met 300 vleesschapen op het erf leerden Mark en Anita, die nog geen ervaring hadden met het melken van schapen, snel bij. “In het eerste jaar deden we drie uur over één melkbeurt” , vertelt Mark. “Het melken doe ik nog altijd alleen. Het melkproces is cruciaal voor het eindproduct, de melk moet 100 procent schoon zijn. Half zes begin ik en ik zet nooit een wekker, ik word altijd uit mezelf wakker en ga het gehele jaar door met melken.”

Van schapenmelk tot ijs

De melk wordt op de boerderij verwerkt tot kaas, yoghurt of ijs en verkocht aan huis of geleverd aan winkels en horeca. Het ijs maken is de favoriete bezigheid van Anita. “IJs maken en verkopen is ontzettend leuk, ik wilde het al zo lang gaan doen. Ik begon aan een cursus waar ze me aan de start vertelden dat ik € 1,5 miljoen moest investeren om ijs te kunnen gaan maken. Dat bleek gelukkig niet nodig en het gaat steeds beter lopen in de omgeving, echt erg leuk.”

Hoelang Mark en Anita nog door gaan op de boerderij? “Het werken met schapen is fysieker dan met koeien, het kost altijd handkracht. Maar ik wil graag omdat ik de passie en drive nog heb”, vertelt Mark. Het doel is wel de boerderij geschikt te maken voor overname.

Jubileumfeest

Zondag 23 juni viert de Schapenstreek vanaf elf uur haar 25-jarig bestaan met een jubileumfeest. De nieuwe aanlegsteiger die met donaties gerealiseerd is, wordt dan feestelijk geopend door burgemeester Wortelboer van Stede Broec. Tijdens het jubileumfeest staan de schapen centraal. Zo is er de mogelijkheid om schapen te scheren en wol te spinnen. Ook zijn er workshops en activiteiten voor kinderen van alle leeftijden. De Schapenstreek is gevestigd aan de Gouw 57a in Lutjebroek.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844