Wildopvang De Bonte Piet organiseert open dag: “Vlak voor de grote drukte”

19 april 2024 11:58
Bonte Piet
Bron: De Bonte Piet

Wildopvang De Bonte Piet opent zondag de deuren voor een kijkje achter de schermen. “En daar gebeurt heel wat”, vertelt voorzitter Wouter Koks. “Want ik denk dat we op dit moment de grootste wildopvang van Noord-Holland zijn. Zondag laten we graag zien hoe we hulp verlenen aan de inheemse dieren die we opvangen.”

Volgens Koks is de open dag ook een mogelijkheid om nieuwe vrijwilligers aan de stichting te binden. “Als mensen een kijkje nemen komen ze er pas echt achter wat wij doen. Het is geen dierentuin, zoals wel wordt gedacht”, licht hij toe. “We zijn een dierenziekenhuis dat hulpbehoevende dieren beter probeert te maken en weer terugplaatst in hun natuurlijke omgeving.”

Per jaar vangt De Bonte Piet 5.500 dieren op. “We zien dat aantal jaarlijks met zo’n acht procent stijgen”, vertelt Koks. Momenteel draagt De Bonte Piet de zorg voor zo’n honderdvijftig dieren. Dat is inclusief de 38 dieren die zijn overgenomen van de Helderse opvang De Paddestoel, die al dan niet tijdelijk haar deuren moet sluiten. De zorg hiervoor is nu nog te overzien door de medewerkers.

Dit gebeurt mede dankzij de ondersteuning van honderd vrijwilligers. “Maar het seizoen voor jonge dieren is nu ook nog maar pas begonnen”, aldus Koks. “Dat betekent wel dat er tot ’s avonds laat medewerkers en vrijwilligers aanwezig zijn om de dieren te voeden.”

Niet elk dier heeft zorg nodig

Het zijn voornamelijk de dierenambulances die dieren binnenbrengen. Particulieren die een dier brengen, worden er op gewezen dat niet elk dier dat hulpbehoevend lijkt zorg nodig heeft van De Bonte Piet. “In de wet staat dat zorg moet worden verleend aan dieren die dit nodig hebben. Daar zijn kosten mee gemoeid. Voor het voer bijvoorbeeld, maar ook ons gebouw brengt kosten met zich mee”, legt Koks uit.

“Circa de helft van de kosten kunnen we in rekening brengen bij de 29 gemeenten waar we de opvang voor verzorgen. Een gebied dat strekt van Amsterdam tot Texel. Voor de rest zijn we voor een groot deel afhankelijk van donateurs en daarnaast zijn er diverse goede doelen acties die gelukkig met regelmaat aan De Bonte Piet denken.”

De open dag is aankomende zondag van 12.00 tot 17.00 uur. De Bonte Piet is gevestigd aan de Broerdijk 32A in Midwoud.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844