Situatie wildopvang de Bonte Piet minder penibel dan geschetst

7 september 2021 09:22
Bonte Piet

Wildopvang de Bonte Piet heeft te maken met een enorme toename van het aantal dieren dat binnenkomt. Voorzitter Wouter Koks laat echter weten dat de situatie niet zo penibel is als eerder in de media werd geschetst.

“Onze financiële situatie zoals die afgelopen week in het Noordhollands Dagblad verwoord werd is niet helemaal correct. Wat we nu moeten verzorgen dat kunnen we aan.” In vergelijking met 2017 verwacht Koks een verdubbeling van het aantal dieren dat dit jaar zal moeten worden verzorgd. “Als die trend doorzet is onze huisvesting niet toereikend.”

Hoop op meer steun vanuit West-Friese gemeenten

Voor uitbreiding van de huisvesting is geld nodig. Geld dat de wildopvang voornamelijk van donateurs ontvangt, maar ook van een aantal gemeenten. Koks wil graag dat ook de andere gemeenten waar zij dieren voor opvangen hiertoe overgaat. “75% van de dieren die we opvangen zijn afkomstig van de zeven West-Friese gemeenten. We vervullen een wettelijke plicht voor de opvang van noodlijdende dieren. Ik denk dat een aantal gemeenten dat wel makkelijk vinden.”

Kleiner leefgebied

Waar de toename van dieren die binnenkomen vandaan komt is niet geheel duidelijk. “De dieren hebben wel een kleiner leefgebied. Verder zie je ook dat dieren minder voedsel vinden. Als ze voedsel vinden zijn dat insecten die er ook steeds minder zijn. We hebben te maken met klimaatverandering. Een combinatie hiervan zal ervoor zorgen dat er steeds meer dieren ondervoed zijn.”

Schuilplekken

Na het oppeppen van de dieren plaatst de Bonte Piet ze weer terug in hun leefgebied waardoor er sprake is van een vicieuze cirkel. “Wat mensen kunnen doen is zorgen dat hun tuin genoeg schuilplekken bevat voor bijvoorbeeld egels. Zorg ook dat er wat water staat.” Verder is het advies dieren vooral niet op te pakken en ze alleen naar de Bonte Piet te brengen als ze gewond zijn.

De wildopvang heeft momenteel 70 vrijwilligers die zich actief inzetten en heeft vooral behoefte aan donaties.

Uitzending – 4 september 2021

Wildopvang de Bonte Piet heeft te maken met een enorme toename van het aantal dieren dat binnenkomt. Voorzitter Wouter Koks laat echter weten dat de situatie niet zo penibel is als eerder in de media werd geschetst. Het interview kun je hier terugluisteren.

Situatie vogelopvangcentrum de Bonte Piet minder penibel dan geschetst

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405