Winnaar bekend aanbesteding plan Zilverstraat-Hoogstraat

19 november 2022 13:00

Henselmans Bouw en Ontwikkeling uit Noord Scharwoude heeft de aanbesteding gewonnen voor het ontwikkelen van het terrein aan de Zilverstraat-Hoogstraat in Enkhuizen. Het college van Enkhuizen stelt de gemeenteraad voor de opdracht voor woningbouw op die plek voorlopig te gunnen aan Henselmans. De gemeente vroeg in de aanbesteding aan marktpartijen een plan uit te brengen op basis van een programma van eisen en wensen voor de locatie Zilverstraat-Hoogstraat inclusief het stadskantoor. Dertien partijen dienden een voorstel in. Het ontwerp van Henselmans is daarbij als beste beoordeeld.

De selectiecommissie, met daarin 2 omwonenden namens de buurt, beoordeelden de voorstellen en voerden gesprekken met de deelnemende partijen. Na verschillende selectierondes waarin de partijen hun voorstel nog konden aanscherpen, kreeg het ontwerp van Henselmans de hoogste beoordeling. In het plan komen 55 woningen en twee commerciële units. De 55 woningen bestaan uit 26 grondgebonden woningen, 24 appartementen en 5 beneden-bovenwoningen. In het hele plan is veel aandacht voor natuurinclusief bouwen. Dat houdt in dat er ruimte is voor groen, klimaatadaptatie en duurzaamheid. De woningen worden voorzien van een eigen warmte- en koelingssysteem. De kade van de Oosterhaven krijgt een metamorfose om meer uit te nodigen om er te verblijven, wandelen en recreëren. Ook wordt de biodiversiteit verbeterd.

Grote woningbehoefte

Wethouder Jan Franx is blij met de uitkomst van de aanbesteding: We staan voor een grote uitdaging om te voldoen aan de grote woningbehoefte. Met dit plan komen er in Enkhuizen woningen bij op een prachtige plek midden in de stad.” Inwoners en andere geïnteresseerden kunnen een impressie van het plan bekijken op de website www.enkhuizen.nl/projecten. De impressie betreft een globaal ontwerp van het plan dat in de komende fase verder zal worden uitgewerkt. In het kader van de woningbouwversnelling heeft de provincie een subsidie voor het plan verstrekt om extra inzet van personeel voor dit project mogelijk te maken.

Nu de voorlopige gunning bekend is, gaat de gemeente met de ontwikkelaar in gesprek over de koop- en ontwikkelovereenkomst. De gemeente streeft ernaar dit jaar nog de definitieve gunning te verstrekken. In 2023 volgt de uitwerking van het plan Zilverstraat-Hoogstraat waarbij ook inwoners en andere belanghebbenden worden betrokken. Ook start dan de procedure voor het maken van een bestemmingsplan.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405