Witte rook vanuit Hoorn: herinrichting sportvelden Risdam-Noord gaat van start

9 februari 2022 19:00
Bron: Gemeente Hoorn

De politiek in Hoorn is het erover eens: een gerenoveerd sportpark voor HSV Sport en Rugbyclub West-Friesland moet er komen. Dat is dinsdagavond besloten tijdens een raadsvergadering. Wethouders Kholoud Al Mobayed (Sport) en Simon Broersma (Recreatie) hebben toegezegd om het participatietraject in goede banen te zullen leiden.

Sportveden Risdam-Noord

Sinds 2014 wordt er al overlegd over de toekomst van de sportvelden in Risdam-Noord, al is de invulling nog onderwerp van discussie. De gevoerde gesprekken gingen voornamelijk over het voortbestaan van HSV Sport, de verdere ontwikkeling van Rugby Club West-Friesland én het behoud van een sportief aanbod in de buurt. “HSV Sport heeft moeite om de vijf voetbalvelden voldoende te vullen met leden, terwijl Rugby Club West-Friesland kampt met ruimtegebrek”, aldus een woordvoerder.

Zowel HSV Sport als Rugby Club West-Friesland hadden eerst de intentie om een nieuwe accommodatie op sportpark De Kromme Elleboog te laten bouwen. Maar door stijgende bouwkosten en het oplopende tekort aan bouwmaterialen was dat niet mogelijk. “Het past niet binnen het budget en daarom is er een plan ontstaan om de accommodatie van HSV Sport te renoveren en te ontwikkelen tot een vitaal sportpark.”

Het huidige projectplan dat de gemeente voor ogen heeft, richt zich op het sportdeel van het park (plangebied ‘A’). “Dit deel zal intensiever gebruikt gaan worden door de komst van de rugbyclub.”

Tegelijkertijd komt er een deel aan sportvelden vrij (plangebied ‘B’). Pas na het uitwerken van het sportdeel zal worden gewerkt aan het maken van plannen en het betrekken van de buurt voor het parkdeel, waar recreatie hoog in het vaandel staat.

Betrekken van de buurt

Ook wethouder Kholoud Al Mobayed (Sport) is blij met het startsein: “Het is goed voor de buurt dat sport behouden kan worden voor Risdam-Noord. Met een toekomstperspectief voor HSV Sport en Rugby Club West-Friesland, maar ook kansen voor een breder recreatief gebruik van het park.” Nu de gemeenteraad akkoord is gegaan met het voorstel over de locaties van de sportvelden, kan er ook worden begonnen met het betrekken van de buurt.

Al Mobayed: “Omwonenden en gebruikers van het park, zoals wandelaars, sporters en hondenbezitters, kunnen dan hun wensen met ons delen. Bij de inrichting van het sportdeel wordt rekening gehouden met de wensen, plannen en ideeën uit de buurt.”

Inspanningen

Secretaris Henk Bouman, van de stichting Risdam-Noord Groen, is teleurgesteld dat het besluit is genomen zonder vooraf de gevolgen te kennen. Toch kijkt hij alweer met vol goede moed uit naar de gesprekken met de gemeente Hoorn. “We moeten er samen uitkomen, dat is ook ons streven”, zegt hij.

Bij een realisatie van plangebied ‘A’ vreest Bouman dat er bomen gekapt zullen worden en dat het wandelgebied verloren gaat. “Er is nog niet over de inhoud gesproken en dat stoort ons. Komen er bijvoorbeeld lichtmasten of geluidsinstallaties dichtbij de woningen? We weten nog niks.”

Bouman: “Dit besluit treft veel gebruikers van dit park, zoals wandelaars, natuurliefhebbers en sporters. Voor ons was dat de reden om aan de bel te trekken.”

Inmiddels hebben omwonenden en gebruikers zich bij de stichting aangemeld. “Ze zijn met allerlei plannen, ideeën en voorstellen voor de herinrichting gekomen, zodat we samen met de gemeente het gesprek hierover kunnen aangaan.”

Motie ingetrokken

De PvdA, het CDA, De Realistische Partij (DRP) en Hoorn Lokaal hadden dinsdagavond nog een motie ingediend, waarin stond om pas een besluit te nemen nadat inspraak vanuit de buurt zou hebben plaatsgevonden.

Aanvankelijk leek een meerderheid van de gemeenteraad de motie te gaan volgen, maar toen wethouder Kholoud Al Mobayed aangaf dat dit tot een vertraging van de bouwplannen zou leiden, werd de motie alsnog ingetrokken. 

Ook GroenLinks en D66 gaven aan niet te kunnen instemmen met het verzoek omdat het enige vertraging zou opleveren. “De sportvereniging wacht al veertien jaar”, aldus raadslid Roy Drommel (GroenLinks).

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405