Woensdagmarkt Hoorn dit jaar anders dan anders

12 augustus 2020 08:00
Woensdagmarkt Hoorn

Vandaag vindt alweer de tweede zomerse woensdagmarkt in Hoorn plaats. Lang was het onzeker of de markten dit jaar wel doorgang konden vinden. Organisator Edith Hartog sprong zo ongeveer een gat in de lucht toen ze hoorde dat het allemaal door kon gaan.

“Ik verveelde me te pletter thuis. Nu hoort de drukste periode te zijn. Dat ik niet eens maar weet voor dag het is. Dan weet ik dat het woensdag is omdat ik in Hoorn loop. Maar ik zat thuis te kniezen, dus ik ben hier hartstikke blij mee.”

Ondanks de toenemende besmettingen heeft Edith goede hoop vier keer een woensdagmarkt te kunnen organiseren. “Maar we hebben het niet in de hand. We zijn afhankelijk van de ontwikkelingen die zich voordoen.”

Vermeende drukte op de Hoornse markt

Over de vermeende drukte op de Hoornse zaterdagmarkt heeft Edith Hartog een duidelijke mening:”Ik ben iemand die normaal nergens naar kijkt. Ik heb een doel en ik loop. Als je denkt zoals ik dan vind je het gauw te druk. Maar als je doordrongen bent van het feit dat je om je medemens moet denken die voor, achter of naast je loopt. Dan denk ik dat het wel meevalt. Gewoon je verstand gebruiken en niet de drukte maar de ruimte blijven op zoeken.

Opzet van de woensdagmarkt

De woensdagmarkten hebben precies dezelfde opzet als op zaterdag. “Normaal zijn ze door de hele stad. Sommige edities hebben we wel 300 kramen staan. Maar dat gaat het nu niet worden. Want dan had je voor de vergunning bij alle straten in kaart moeten brengen hoe de looproutes gaan en hoeveel ruimte er is. Daar was het te kort dag voor. “

“Ik ben al heel blij dat we dit voor elkaar hebben kunnen krijgen. Daarbij, iedereen moppert altijd op ambtenaren. Maar de gemeente Hoorn heeft zich echt de benen uit het lijf gelopen om dit mogelijk te maken.”

Dit jaar geen thema voor de woensdagmarkt

De markten zullen dit jaar niet voorzien zijn van een thema. “Dat gaat niet lukken. Dus geen clowntjesdag, geen ponydag, geen harddraverij, geen creatieve markt en ook geen platenmarkt. De nadruk ligt op een gezellige markt met leuke handel.”

“Er staan heel veel mensen die er elk jaar staan met hun vintage, curiosa, antiek en verzamelobjecten. Er staan ook mensen met zelfgemaakte creatieve uitspattingen. Het is geen normale wekelijkse warenmarkt waar je heen gaat voor je boodschappen, maar een markt om lekker te snuffelen.

Samenwerking met Lappensale

De markten beginnen om 10.00. “De echte struiners lopen er dan al.” Ook zal er straattheater te zijn. “Om mensen op een leuke manier te herinneren aan het houden van anderhalve meter afstand, handen schoonmaken en drukte vermijden.”

Vandaag zullen net als op zaterdag de winkels die deelnemen aan de Lappensale met een kraam onderdeel uitmaken van de markt. “Het onderstreept de saamhorigheid tussen de markt, de organisaties en de ondernemers.”

Uitzending – 1 augustus 2020

Dit jaar zal de woensdagmarkt in Hoorn anders dan anders zijn. Beluister het interview hierover met organisator Edith Hartog.

Woensdagmarkt Hoorn

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844