Woningbouw sportvelden verder vertraagd, Schellinkhouters woest: “We staan in de kou”

17 november 2021 11:47

Niet eerder dan 2023 zal er op de sportvelden in Schellinkhout de schop de grond in gaan. Het woningbouwplan van meer dan 40 woningen loopt nog verder vertraging op doordat er extra eisen zijn bijgekomen om het terrein bouwklaar te maken. Inwoners die zich al jaren hard maken voor het plan, zijn woest. “De gemeente laat onze jongeren in de kou staan”, zegt Ingrid de Sain namens woonalliantie Schellinkhout.

“Moeten deze jong volwassen mensen tot hun dertigste thuis blijven wonen?”, vraagt De Sain zich af. In een brandbrief richtte de alliantie zich tot de gemeente Drechterland om hun zorgen te uiten over de summiere informatieverschaffing over het woningbouwproject en de voortgang ervan. “Als ik de plannen bekijk, dan is het woningbouwplan nog onzeker. Dat maakt ons zeer wanhopig, alles wordt geënt op Hoogkarpsel en andere grote dorpen in onze gemeente en niet op Schellinkhout. Terwijl bij ons de nood het hoogst is.”

Meer eisen

In juni 2020 nam de raad unaniem het besluit de leegstaande sportvelden in Schellinkhout te herontwikkelen zodat er 46 woningen gebouwd kunnen worden. Door een tekort aan ambtenaren, liep het plan eerder al vertraging op.

Daar zijn nu opnieuw obstakels bijgekomen: waaronder eisen van het Waterschap waarbij er verder van de dijk af gebouwd moet worden, verplichte ophoging van het terrein en de gestegen, extreem hoge bouwkosten. Om aan die eisen te voldoen is meer tijd nodig, schrijft gemeente Drechterland in een brief aan de raad.

“Moeten deze jong volwassen mensen tot hun dertigste thuis blijven wonen?”

Ingrid de Sain, woonalliantie Schellinkhout

De brief geeft antwoord op vragen die raadslid Roy Hof van CDA Drechterland in de afgelopen raadsvergadering stelde. Die wilde weten hoe de plannen ervoor staan en hoe die samenhangen met de komst van de nieuwe multifunctionele accomodatie (MFA) in Schellinkhout. Gelijktijdig met het woningbouwplan werd daar groen licht voor gegeven. Hof: “Op de volgorde van bouwen is alsnog geen antwoord gekomen.” Hij noemt de gang van zaken teleurstellend voor de Schellinkhouters die zich al jaren voor de bouwplannen hard maken.

Plannen

Begin oktober werden er twee opties van ruimteljke plannen voor de sportvelden aan het college voorgelegd . Maar daar waren nog de nodige vragen over. Die worden nu bekeken. Op 23 november wordt er een herzien plan gepresenteerd aan het college.

De Sain maakt zich ernstig zorgen om de jeugd in het dorp, de woningmarkt zit volgens haar al tijden op slot. “Als de trend doorgaat dan verliezen we de jeugd van 20- 25 jarigen, die gaan elders wonen en komen niet meer terug. Wij hebben veel ouderen die nog een grote woning hebben waar doorstromers naartoe zouden kunnen, maar ook voor de ouderen zijn er nu geen seniorenappartementen beschikbaar.”

Zelf ontwikkelen

Jongeren in Schellinkhout richtten begin dit jaar een collectief op (CPO) om zelf het woningbouwplan op de sportvelden te ontwikkelen en zo zelf in eigen dorp te kunnen blijven. “Als het plan er is en ze zeggen dat het nog twee tot drie jaar duurt, dan is het te overbruggen en wil ik zeker erop wachten. Maar als volgend jaar pas een plan komt, dan zijn we genoodzaakt verder te kijken”, zei Yari Koen (24), kartrekker van het CPO, eerder tegen NH Nieuws.

Zoals het er nu voorstaat, zal dat plan begin volgend jaar pas klaarliggen. Als de raad het dan goedkeurt, wordt het met de betrokkenen bekeken. “Dit zijn het CPO, de regio, de provincie en de omwonenden. Om woningbouw mogelijk te maken is een wijziging van het bestemmingsplan nodig, daarna kan het terrein bouwrijp worden gemaakt”, schrijft het college van Drechterland.

De Sain is niet te spreken over de de vertraging. Al sinds 2016 maakt zij zich als inwoonster hard voor de woningbouw in Schellinkhout. “Wij voelen ons aan het lijntje gehouden, iedereen heeft er twee jaar terug mee ingestemd. Het is schandalig.”

Bekijk hier de reportage die NH Nieuws eerder maakte: 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405