Woningen in Bovenkarspel ontruimd na chemische reactie met regenwater en carbid

27 oktober 2023 17:13
Bron: Inter Visual Studio / Danielle Rood

Verschillende hulpdiensten zijn vanmiddag opgeroepen richting de Broekerhavenweg in Bovenkarspel. Bij een woning is brand uitgebroken, door een chemische reactie met de stof carbid. “We hebben de buurt uit voorzorg geëvacueerd”, zegt de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Brand uitgebroken bij woning aan Broekerhavenweg

Rond 15.30 uur werd melding gemaakt van de brand aan de Broekerhavenweg. Naast politie en brandweer, doet er iemand van de brandweer onderzoek die kennis heeft van gevaarlijke stoffen. De straat is ter hoogte van de snackbar afgezet.

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord bevestigt dat er woningen in een straal van 25 meter om het huis zijn ontruimd. “Dit is puur uit voorzorg gedaan”, legt ze uit. “De stof zal waarschijnlijk niet tot ontploffing overgaan.”

Chemische reactie met carbid

Volgens de woordvoerder had een man uit de woning een vat met carbid al enige tijd buiten staan, en is daar regenwater bij gekomen. Dit zorgt voor een chemische reactie en veel witte rook. “Nu valt het relatief mee. Een adviseur gevaarlijke stoffen ziet het al afnemen, en blijft net als de brandweer nog minimaal een uur bij de woning. Dan moet de chemische reactie over zijn.”

De bewoners van het huis en omwonenden kunnen tot het sein veilig gegeven wordt niet naar huis. Een enkeling blijft buiten staan, omdat ze willen zien wat er aan de hand is. Anderen worden opgevangen bij buurtbewoners die verder in de wijk wonen.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844