Woonwagencentrum Hoorn mag uitbreiden dankzij nieuwe calamiteitenbrug

3 november 2023 17:34
Woonwagencentrum Hoorn
Bron: WEEFF

Het woonwagencentrum in Hoorn krijgt groen licht voor uitbreiding met dertien nieuwe standplaatsen, na een besluit van de gemeenteraad. Deze langverwachte ontwikkeling is het resultaat van jarenlange discussies en overwegingen. “Al vanaf 2008 is hier in de raad en de commissie over gesproken”, vertelt Janus Blouw van Fractie Éénhoorn.

“De brug is een harde voorwaarde voor de mogelijkheid om uit te breiden”, licht Blouw toe. Het woonwagencentrum kent twee kampen die tegenover elkaar staan in hun standpunt over de brug. Vertegenwoordigers van beide groepen kregen de kans om hun visie te delen in de gemeenteraad.

Essentiële brug voor veiligheid en bereikbaarheid

Ondanks enige ontevredenheid onder bewoners over de betrokkenheid bij de besluitvorming, benadrukt Blouw dat er meerdere pogingen zijn ondernomen om alle bewoners te informeren. “Naast vele gesprekken zijn hierover nieuwsbrieven verstuurd naar alle bewoners van het woonwagencentrum, er is zelfs een rechtszaak geweest die is verloren.”

De nieuwe brug, noodzakelijk voor nood- en hulpdiensten, wordt als essentieel beschouwd door de gemeente en de Veiligheidsregio. Op dit moment beschikken de delen van het woonwagencentrum slechts over één uitweg. Deze extra ontsluiting had eigenlijk al bij de vorige uitbreiding aan de Zomervaart gerealiseerd moeten worden.

Compromis voor bezwaarmakers

Als compromis is besloten om een calamiteitenbrug met een flexibele paal aan te leggen, in plaats van een permanent berijdbare brug. Blouw benadrukt dat de tweede brug ook in het belang is van de bezwaarmakers zelf, als vluchtweg.

Ondanks pleidooien om opnieuw met alle bewoners in gesprek te gaan, werd besloten de brug aan te leggen. Wethouder Marjon van der Ven benadrukte dat een herstart van de procedure de komende jaren ook geen uitbreiding zou betekenen. Hierdoor stemden veel partijen toch voor de komst van de brug, waardoor de uitbreiding kan plaatsvinden.

De uitbreiding van het woonwagencentrum zal naar verwachting ongeveer drie jaar in beslag nemen.

Uitzending – 28 oktober 2023

Het woonwagencentrum in Hoorn wordt uitgebreid met dertien standplaatsen. Volgens enkele bewoners was er onvoldoende geparticipeerd. Dit betrof niet de standplaatsuitbreiding maar de hiervoor verplichte brug, aldus Janus Blouw. Beluister hier het interview met hem.

Komst van calamiteitenbrug maakt uitbreiding woonwagencentrum Hoorn mogelijk

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844