Worden huurders camping Ursemmerhof weggepest om plaats te maken voor nieuw chaletpark?

14 mei 2023 16:09

Al langere tijd heerst er onrust op camping Ursemmerhof. De huidige huurders van de camping zijn niet blij met de komst van het luxe chaletpark. Ze voelen zich weggepest. Campingvoorzieningen verdwijnen en onderhoud blijft achterwege. De nieuwe eigenaren zien het anders, zij willen dat het weer floreert en de metamorfose doorzetten.  

Ook Wim van Zijdenveld loopt al tientallen jaren op het Ursemmerhof rond. “Het is een echte familiecamping en die dreigt te verdwijnen. In heel Nederland worden campings opgekocht en omgebouwd tot luxe vakantieparken en op die manier blijft er voor de gewone man niks meer over.”

“Mijn kinderen zijn hier gemaakt, geboren en opgegroeid. En dat is ook wat ik hoop voor mijn eigen kinderen”

Marcel Vaas, huurder Ursemmerhof

Op 28 september 2022 hebben zij, maar ook alle andere huurders van de camping per aangetekende brief een opzegging ontvangen van Beach Resorts, het bedrijf achter de ontwikkeling en exploitatie van het nieuwe vakantieresort.

Sommigen hadden net een huurovereenkomst getekend en investeringen gedaan in een stacaravan. De klap was groot. Een rechtszaak volgde dit voorjaar waar in huurdersvereniging DURF tegen de eigenaren staan. Uitkomst: recreanten mogen tot september 2024 blijven en ze krijgen over dit jaar en volgend jaar een korting tot vijftien procent.

Worden weggejaagd

Maar dit stemt velen nog niet gerust. Ze hebben het gevoel dat de nieuwe eigenaren hen liever zo snel mogelijk zien verdwijnen, ondanks dat gemeld is dat er overlast zou zijn. Sanitair wordt weggehaald, speeltuinen ontmanteld en oude standplaatsen worden vervuild achtergelaten.

“Hier was ook een douche en wc’s”, vertelt Marcel terwijl hij rondloopt op het park. “Maar dit is afgesloten en haal dan dit weg. Dat sanitair aan het begin van de camping, daar werd echt nog gebruik van gemaakt door mensen die geen douche in hun caravan hebben. Maar dat is gesloopt.”

Tekst gaat verder onder de foto. 

Ursemmerhof Beach Resort

Ondertussen heeft de gemeente Koggenland een paar weken geleden samen met Beach Resorts een persbericht verstuurd over de metamorfose van het recreatiepark. Wethouder Van Dolder is enthousiast. “Elementen die we als gemeente belangrijk vinden, zien we in het gepresenteerde plan terug. Zo is er met oog voor kwaliteit, omgeving, recreanten en inwoners van de gemeente ontworpen. Het is aantrekkelijk voor vakantietoerisme en toekomstgericht.”

Om tafel

De huurders willen in gesprek met de eigenaren van het park, ook Beach Resort zegt in een reactie daarvoor open te staan. Marcel heeft al wel een voorstel. “Bouw daar, verkoop het en gaan dan langzamerhand weer verder en dan heb je oud en nieuw bij elkaar.” Maar Wim heeft er weinig vertrouwen in dat het uiteindelijk wat gaat worden. “Er zijn al verschillende projectontwikkelaars geweest die het geprobeerd hebben, maar het werkt gewoon niet.”

Beach Resort zegt de komende tijd te werken aan definitieve plannen. “Uitgangspunt is daarbij ook dat het openbare karakter behouden blijft en wij dit ook weer toegankelijk willen maken voor de omgeving en dagrecreanten.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844