Wordt er opnieuw gekeken naar nieuwbouw voor zwembad De Zeehoek?

20 mei 2021 12:00

Komt er een bijeenkomst over nieuwbouw voor zwembad De Zeehoek in Wervershoof? Daar wordt vanavond in de raadsvergadering van Medemblik over gestemd. Eind vorig jaar werd al besloten om het zwembad te renoveren, maar een club lokale ondernemers presenteerden een goedkoper alternatief, inclusief woningbouw op het achterliggende terrein. 

Renoveren of nieuwbouw? Die vraag ligt sinds 2017 bij de gemeente Medemblik op tafel. Na verscheidene nieuwbouwvoorstellen, wordt er eind vorig jaar gekozen voor renovatie. Voor de kosten van 3 miljoen, kan het zwembad weer 15 jaar mee. Maar nog altijd hoopt het zwembadbestuur op de komst van een nieuw zwembad. 

“We kunnen het duurzamer maken, meer mensen ontvangen en mensen béter bedienen met gescheiden baden. Bovenzien zijn de exploitatielasten lager bij nieuwbouw. Wij zien dus alleen maar voordelen”, zegt vice-voorzitter Jan Mol.

Te duur

Het voorgaande nieuwbouwplan van de gemeente was een nieuw zwembad aan de Westrand, maar dat was met zo’n 13 miljoen euro te duur.  In het nieuwe plan van de ondernemers, wordt er een groter zwembad verderop op het terrein gebouwd, omringd door 81 woningen voor starters, doorstromers en vrijstaande woningen.

“Renoveren is op lange termijn eigenlijk duurder dan nieuwbouw. Wij hebben uitgerekend dat de subsidie bij nieuwbouw 100.000 euro per jaar lager is dan bij renovatie”, legt initiatiefnemer van het plan, Ronald Tool, ontwikkelmanager bij Ooms Bouw & Ontwikkeling uit. “Bovendien gaat het zwembad bij nieuwbouw 35 jaar lang mee en bij renovatie maar 15 jaar.”

Voor 7,6 miljoen euro moet het nieuwe zwembad te realiseren zijn. Tool: “Wij kunnen een totaalproject aanleveren waar alle disciplines inzitten: bouw, infrastructuur en bestemmingsplan. Als je dat als gemeente gaat uitbesteden, ben je duurder uit.”

De ontwikkelingsgroep en het zwembad hopen dat er alsnog teruggekomen wordt op het besluit. Of het dan nog langer gaat duren? Tool: “Nee, want als de gemeente zegt ‘we gaan ervoor’ dan zetten wij ons beste beentje voor om het te ontwikkelen.”

De VVD dient vanavond een motie in, waarin gestemd zal worden of er een aparte raadsbijeenkomst komt over het nieuwbouwplan. Het college ontraadt het aannemen van de motie en wil zich, mede gelet op de beperkte capaciteit, focussen op renovatie van het zwembad.  

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844