Wordt na 5 jaar duidelijk waarom Sumanta is gedood door de man van wie ze zwanger was?

30 januari 2023 06:16
Bron: Bureau NH

Vijf jaar na de dood van Sumanta Bansi komt Horinees Manodj B. vandaag in hoger beroep voor de rechter. De man bij wie Sumanta in huis woonde en van wie ze voor haar verdwijning in 2018 zwanger was. Vorig jaar veroordeelde de rechter B. tot 15 jaar cel.

Sumanta Bansi

Sumanta kwam in 2016 naar Nederland om er te studeren. Ze woonde in bij het gezin van Manodj B. in Hoorn. Met hem kreeg de vrouw (22) een geheime relatie. Een eerste zwangerschap laat ze onder druk afbreken. Maar nadat ze in 2018 opnieuw in verwachting is, wil ze het kind houden. 

‘Ik ging dwars door haar hart, dood, klaar’

Op 18 februari 2018 verwijnt Sumanta van de aardbodem. Niemand weet waar ze is. Al snel komt Manodj B. in beeld. In afgeluisterde gesprekken door de politie biecht hij zijn daad op: “Ik ben met dat ding dwars door haar hart gegaan, dood, klaar”. Toch blijft de man tijdens de rechtszaak ontkennen betrokken te zijn bij haar verdwijning.

Ondanks dat Sumanta dan nog niet gevonden is, wordt Manodj B. juli vorig jaar veroordeeld tot 15 jaar cel voor het doden van de vrouw. Ook het feit dat hij er niks over wil zeggen, wordt hem zwaar aangerekend. Direct tekent hij hoger beroep aan.

Bekijk hier de reportage over de rechtszaak tegen Manodj B. Tekst gaat onder de video verder.

Sumanta gevonden

Daarna blijft het stil tot september. Manodj B. heeft Theo Hiddema als nieuwe advocaat en begint te praten tegen de politie. Hij wijst de plek aan waar Sumanta ligt begraven, aan de rand van industrieterrein Hoorn 80. Daar wordt ook een lichaam gevonden. Het blijkt inderdaad om Sumanta te gaan. 

Eind december spraken we uitgebreid met de moeder van Sumanta, Sharmila Nanda, over haar rampjaar 2022. Lees hier het uitgebreide interview met de Surinaamse terug. 

Vandaag is de eerste tussentijdse zitting in het hoger beroep. Een dag waar ook de familie van Sumanta naar uitkijkt, zo liet moeder Sharmila Nanda eerder al weten aan NH Nieuws. “Waarom heeft hij dit gedaan? Dat wil ik weten. Maar dat zegt hij nog niet. Waarom heeft hij haar vermoord? Hij had daar geen recht op.”

‘Hij is bereid antwoorden te geven’

Of er ook antwoord op die vraag gaat komen vandaag, moet blijken. Advocaat Theo Hiddema laat weten dat Manodj B. vandaag in de rechtszaal zal zijn. “Ik weet niet wat de rechters gaan vragen. Maar hij is bereid antwoorden te geven.”

Sharmila Nanda vertelde al dat B. tegen de politie ineens heel spraakzaam was geworden. “Hij heeft verklaard dat hij Sumanta in haar slaap heeft vermoord. Hij praat ineens heel veel. Als een papegaai vertelt hij, omdat hij denkt dat hij strafvermindering krijgt. Maar nee hoor, dat kan echt niet.”

Zelf zal de Surinaamse deze zitting op afstand volgen. Wat haar betreft is geen straf voldoende. “Ons leven is verwoest. Dat je het kind dat je zelf hebt verwekt ook hebt vermoord. Wat voor man ben je dan? Het is een monster.” 

Bekijk hier ook de reportage over het gesprek met moeder Sharmila Nanda.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405