Yousuf Yousufi: geef de Oekrainers iets om handen

15 maart 2022 13:50
Yousuf Yousufi

Yousuf Yousufi is raadslid in de gemeente Hoorn en woont met zijn gezin in Blokker. “Ik ben geboren in Kabul, Afghanistan en woon sinds mijn 10e in Nederland. Nu het oorlog is in Oekraïne moet ik heel vaak denken aan mijn geboorteland. De Sovjet invasie daar is in 1979 begonnen en het is er nog altijd erg onrustig.

Net als in Oekraïne nu zijn onschuldige burgers en kinderen gedood door allerlei groeperingen. Een land kapot maken is heel makkelijk, maar het weer opbouwen is ontzettend ingewikkeld. Hopelijk komt er dan ook snel een diplomatieke oplossing in plaats van oorlog.”

Yousufi zijn ouders kozen er indertijd voor om naar Nederland af te reizen vanwege de onrust in Afghanistan. “In eerste instantie voelde ik me heel alleen en ook heel anders. Ik ben begonnen in groep 8 en ik wist helemaal niets. Ik was niet op de hoogte van de cultuur en sprak ook de taal niet.” Een oom van Yousufi woonde al in Nederland en kon het gezin hier bij helpen. Ook de vluchtelingen uit Oekraïne krijgen vergelijkbare hulp aangeboden.

Yousuf Yousufi hecht daarbij veel waarde aan een dagbesteding. “Ze moeten heel veel achterlaten. Dan is het heel goed als ze hier iets om handen hebben zodat ze minder vaak hoeven terug te denken. Het is belangrijk om zo snel mogelijk het leven hier op te pakken, in ieder geval tot er vrede is. Om zo ook het verdriet een beetje te kunnen vergeten.”

Uitzending – 12 maart 2022

Yousuf Yousufi is raadslid in de gemeente Hoorn en geboren in Kabul, Afghanistan. Sinds de oorlog in Oekraïne moet hij weer vaak terugdenken aan zijn geboorteland. Beluister hier het gesprek met hem.

Yousuf Yousufi: geef de Oekraïners iets om handen

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405