Zaadveredelaar trekt bekijks met sla die wordt geteeld in water in plaats van grond

2 oktober 2022 12:00

Hydroteelt is de naam, oftewel telen in water. Zaadveredelingsbedrijf Enza Zaden uit Enkhuizen is er volop mee bezig en het zit flink in de lift. Het levert meer en betere oogst op en is bovendien milieuvriendelijk. Er is ook een maar: de opstartkosten zijn ontzettend hoog.

Product developer Frans Gubbels ondervond afgelopen week aan den lijve hoeveel interesse er is voor hydroteelt. De demonstratiekas vol slasoorten is de afgelopen week drukbezocht. “Het is opmerkelijk hoeveel bezoek we hebben gehad. Niet alleen uit Nederland, maar uit heel Europa. En daarnaast hebben we ook veel mensen van Amerikaanse bedrijven virtueel rondgeleid. We hebben een overweldigende belangstelling gehad.”

Water wordt gerecycled

Want telen op water in plaats van grond biedt volgens Gubbels de nodige voordelen. Zo heb je minder ruimte nodig waardoor je meer kan oogsten, en ook nog eens het hele jaar door. “En we hebben geen verspilling. In de grond zakken voedingsstoffen en water weg, maar hier wordt het water gerecycled. Dat is ook beter voor het milieu.”

Problemen met toekomstige watertekorten, zoals onlangs nog in het nieuws kwam, verwacht hij dan ook niet. “Ik denk dat hydroteelt daar juist aan tegemoet komt. Wat je gebruikt, wordt door de sla gebruikt of gerecycled. Het zou dus een oplossing zijn.”

Sla langer houdbaar

Sla die in de grond wordt geteeld moet regelmatig worden gewassen vanwege de modder die in de plant terecht komt. Bij hydroteelt hoeft dat niet. “Daardoor is de sla kwalitatief beter. En bovendien kunnen we de kluit eraan later. Daardoor blijft die langer houdbaar.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Trio Sla: drie soorten in één krop van Enza Zaden

Vol trots toont Gubbels de door Enza Zaden ontwikkelde Trio Sla. Drie soorten sla in één krop. “Dat kunnen we alleen met hydroteelt doen. Want als je kluit eraf haalt, krijg je drie kleine kroppen. En zo heb je een prachtig geheel van kleuren en bladeren.”

Opstartkosten zijn hoog

Maar als het zo goed werkt, waarom wordt er niet veel meer gebruik gemaakt van hydroteelt? Ten eerste is het nu alleen nog maar mogelijk om sla en kruiden te telen. “Naar andere soorten zoals spinazie en radijs wordt nu voorzichtig onderzoek gedaan.”

Maar het grootste probleem zijn de opstartkosten. “Die zijn ontzettend hoog. Het is niet iedereen gegeven om zomaar een hydro-slateelt te starten.”

Maar de interesse lijdt er dus niet onder. Want behalve het vele bezoek bij de Enkhuizer zaadveredelaar, ziet Gubbels ook dat steeds meer landen hydroteelt oppakken.” We zien het opkomen in Duitsland, in Polen. En Engeland staat aan de vooravond van een grote uitbreiding. En er zijn steeds meer plannen om op deze manier sla te telen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405