Zeg je jazz, dan zeg je Enkhuizen: kinderen ‘opgevoed’ met workshop op school

31 mei 2024 12:04
Bron: NH/Maarten Edelenbosch

Jazz en Enkhuizen zijn al jaren een vertrouwde combinatie. Dit weekend wordt voor de 49e keer het Jazzfestival gehouden in de stad. En kinderen van basisschool De Tweemaster draaiden alvast warm. Ze kregen van muziekdocent Coos Zwagerman al meerdere lessen en nu ook een workshop jazz. 

Ook voor de muziekdocent is het gissen waar die passie voor jazz in Enkhuizen vandaan komt. “Mijn bandje was ook hier. Ik kom oorspronkelijk niet uit Enkhuizen, maar kwam ook hierheen voor de muziek. Ik denk dat het in het grondwater zit”, vertelt hij lachend.

Enthousiasme bij kinderen voor jazz

De afgelopen weken hebben de kinderen De Tweemaster al meerdere muzieklessen in de klas gehad. Als afsluiter geeft Zwagerman, die zelf contrabas speelt, samen met mede-muziekdocent en gitarist Elliot Muusses aan iedere groep van de school een workshop. 

“De kinderen houden van popmuziek, maar ze hebben ergens ook wel iets met jazz. Je merkt dat ze zo’n workshop erg leuk vinden.” Iets wat de kinderen zelf ook erkennen. “Het is gewoon leuk, ik hou van muziek”, vertelt Jelle uit groep 6.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Ook Ben doet enthousiast mee. “Ik vind rockmuziek nog net iets leuker. Maar ik hou ook van jazz.” Kinderen leren over ritme en ook harmonie. Ze mogen zelfs even op de contrabas van Coos spelen en zingen een liedje. 

Jazzfestival start vanavond

En zo zijn ze warmgedraaid voor het Jazzfestival, dat vanavond officieel van start gaat. Scholier Ive denkt dit weekend wel wat optredens te gaan bekijken. En niet zonder reden. “Ik ga naar mijn vader kijken. Hij speelt trombone”, zegt ze.

Daarna gaan alle leerlingen van groep 1 tot en met 8 naar het schoolplein. Waar ze al zingend alvast in jazzsferen komen.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844