Zeilschip Lutgerdina vaart na twee jaar stilte weer uit

29 april 2022 10:00

Ze mogen weer: de tweemastklipper Lutgerdina gaat vrijdagavond weer het water op voor mensen met een beperking. Dat is maar goed ook, want twee jaar lang heeft het historische zeilschip door corona stilgelegen.

De tweemastklipper Lutgerdina

Het waren onzekere tijden. De Lutgerdina, een tweemastklipper dat ruimte biedt voor twintig personen, lag zo’n twee jaar stil. Ook zag de stichting SailWise haar inkomsten verdampen door corona. Ze zijn dan ook verheugd om weer het water op te gaan. “We kunnen niet wachten, staan te springen. Het heeft lang genoeg geduurd”, vindt woordvoerder Renee van Woerkom. “Ik kijk enorm uit naar het moment dat het startschot wordt gegeven, dat hij het water weer raakt.”

Want de tweemastklipper lag bij watersporteiland Robinson Crusoe in Loosdrecht, waar ze tijdens corona dienst heeft gedaan als slaapschip. “Maar daarvoor is hij niet bedoeld, dus we zijn dankbaar dat we weer mooie tochtjes kunnen maken.”

Zeilklaar maken

Maar voordat de zeilen weer gehezen mogen worden, was het schip toe aan een flinke werfbeurt, uitbreiding en keuring. Zo zijn de gangboorden verbreed, is er een lift naar benedendeks en zijn de hutten en badkamers op het schip aangepast.

Van Woerkom: “Want ons doel is om echt iedereen mee te laten doen, ongeacht iemands beperking. Dat ze samen ervaren dat ze fysiek en mentaal meer aankunnen dan ze denken. Zo kan iemand in een rolstoel de zeilen en lieren bedienen, zijn er reliëfkaarten en audiokompassen aan boord voor mensen die slechtziend of blind zijn. Ook kan iemand zonder armen of handen het schip met een joystick besturen.”

Veel mytylscholen, woongroepen en revalidatiecentra maken gebruik van dit aanbod. “Maar je kan er ook voor kiezen om alleen te komen. Onze tochtjes zijn ideaal voor revalidatie, sociaal contact en het ontdekken en verleggen van grenzen”, aldus Van Woerkom.

“Ons doel is om echt iedereen mee te laten doen, ongeacht iemands beperking”

Renee van Woerkom, woordvoerder bij Lutgerdina

Volgeboekt

De Lutgerdina vertrekt vanaf de Gependam, haar thuishaven in Enkhuizen. Loco-burgemeester Dorus Luyckx lost dan het startschot en hijst de vlag met daarop de namen van alle donateurs die hebben bijgedragen om het schip zeilklaar te maken. “Er is volop gedoneerd, dat werkelijk heel welkom is. Maar het is ook een fijne gedachte dat mensen weer willen zien dat het schip vaart.”

Daarna vertrekt het schip voor drie dagen naar het IJsselmeer en het Wad. Het belooft een druk vaarseizoen te worden. “Zondag komen ze terug en maandag staat de volgende groep alweer klaar. We zijn helemaal volgeboekt, tot eind oktober. We hebben er zin in.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405