Zeilspektakel in Enkhuizen: 48e editie Enkhuizer Klipperrace van start

14 oktober 2023 12:33
Bron: Peter Goedhart

Dit weekend vindt in Enkhuizen de 48e editie van de Enkhuizer Klipperrace plaats, een evenement voor liefhebbers van traditionele zeilschepen. De race brengt zeilende binnenvaartschepen, waaronder klippers en platbodems met zijzwaarden, samen op het IJsselmeer.

De Drie Steden Race startte vanochtend om 10.00 uur in het Krabbersgat, nabij de oude haven van Enkhuizen. Hier verzamelden zich de deelnemende schepen voor de competitie. Tijdens deze race staat strategie en navigatie centraal. De schippers dienen tactisch te manoeuvreren en de meest gunstige route te bepalen om de overwinning te behalen.

Fotograaf Peter Goedhart was aanwezig in het Krabbersgat en legde tijdens de ankerstart de schepen vast. De tekst gaat na de foto’s verder.

Bij de allereerste Enkhuizer Klipperrace in 1975 deden tien deelnemers mee. In de hoogtijdagen waren dit 55 deelnemende schepen. Nu zijn er rond de 35 schepen met meer dan 1000 opvarenden. Ondanks de iets kleinere omvang ten opzichte van voorgaande jaren, blijft de Klipperrace een geliefd evenement in de zeilwereld.

Een van de belangrijkste zeilwedstrijden

Volgens de Commissie Enkhuizer Klipperrace is het een van de belangrijkste zeilwedstrijden met oude binnenvaartschepen. De schepen komen niet alleen uit Friesland en het IJsselmeer, maar ook uit Groningen, Overijssel en andere plekken.

Op zondag staat de schepen een nieuwe uitdaging te wachten, met een speciaal uitgezette baan in de vorm van een trapezium. Hier draait het om snelle besluitvorming en nauwkeurige uitvoering.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844