Zeker twee leden van overvalbende gaan in hoger beroep tegen hun celstraf: OM niet

7 juni 2024 06:33
Bron: Opsporing Verzocht

In ieder geval Ruviëni M. en Deniz R. gaan in hoger beroep tegen hun straf. De twee zijn veroordeeld tot 27 en 25 jaar cel voor een serie woningovervallen, waaronder die op Sjaak Groot die hierbij werd doodgeschoten. Eén verdachte heeft de straf geaccepteerd. Bij de andere drie en ook het Openbaar Ministerie is dat nog onduidelijk.  

overval

De rechter veroordeelde de zes mannen twee weken geleden voor zeven zeer gewelddadige woningovervallen. Waarbij slachtoffers werden mishandeld, bedreigd, gemarteld en ook beschoten. 

Bij Sjaak Groot uit Berkhout liep dat verkeerd af. De 72-jarige man betrapte de indringers en raakte met ze in gevecht. Hij werd vervolgens in de borst geschoten en overleed. “Nergens blijkt uit dat de verdachten zich hebben bekommerd om zijn lot. Integendeel. Ze hebben hem voor dood achtergelaten. Je moet je veilig kunnen voelen in je eigen huis. En dat veiligheidsgevoel is in Berkhout en heel West-Friesland ontnomen”, zei de rechter daarover. 

Tekst loopt door onder de lees-ook.

Op Martijn G. na, die bekende betrokken te zijn geweest bij een overval in De Goorn, ontkennen alle verdachten ook maar ieder betrokkenheid. Maar volgens de rechter is door telefoondata, chatgesprekken (appjes, red.), forensisch onderzoek en getuigenverklaringen voldoende bewijs. En dus werden ze veroordeeld tot straffen tussen 3 jaar en 9 maanden en bijna 30 jaar cel.

Hoger beroep: ‘Ten onrechte veroordeeld’

Deniz R. die tot 25 jaar werd veroordeeld, en wordt gezien als lid van de harde kern van de organisatie, gaat dus zeker in hoger beroep. “Hij zegt dat hij onschuldig is en vindt daarom dat hij ten onrechte is veroordeeld”, laat zijn nieuwe advocaat Vito Shukrula weten. Ook Ruviëni M. gaat zijn straf van 27 jaar aanvechten. “Maar meer dan dat hij in hoger beroep gaat kan ik er nu niet over zeggen”, zegt zijn advocaat Maarten Kuipers. 

Straffen per verdachte:

– Glenn V. uit Noord-Scharwoude 29 jaar en 175 dagen cel (er was levenslang geëist)
– Deniz R. uit Obdam 25 jaar cel (er was 29 jaar en 229 dagen geëist)
– Ruviëni M. uit Rotterdam 27 jaar cel (er was 30 jaar cel geëist)
– Mark V. uit Opmeer 20 jaar cel (er was 20 jaar cel geëist)
– Dut M. uit Alkmaar 6,5 jaar cel (er was 6 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist)
– Martijn G. uit Heerhugowaard 3 jaar en 9 maanden cel (er was 3,5 jaar geëist)

Wat gaan de andere verdachten doen?

Grote vraag is wat de andere verdachten gaan doen. Bob Tijkotte, de advocaat van Mark V. (20 jaar cel), verwacht wel dat zijn cliënt in hoger beroep gaat. “Die kans is zeer reëel. Maar de definitieve beslissing volgt nog.”

Dut M. (6,5 jaar cel) moet ook de knoop nog doorhakken, aldus zijn advocaat Geertjan van Oosten. “We vinden de onderbouwing van het vonnis voor de veroordeling niet sterk, maar we zijn er nog met elkaar over in gesprek.”

Bijna 30 jaar cel voor Glenn V. 

Hoofdverdachte Glenn V. hoorde de hoogste straf tegen zich uitspreken: 29 jaar en 175 dagen. De langste tijdelijke straf die Nederland kent. Hij wordt gezien als degene die Sjaak Groot doodschoot. “De rechtbank vindt het belangrijk dat de maatschappij lange tijd tegen u wordt beschermd”, zei de rechter daarover tegen hem. Zijn advocaat Malou Hoekzema wil vooralsnog niets kwijt of hij wel of niet in hoger beroep gaat. “Ik heb daar op dit moment nog niets over te vermelden.” 

De enige die sowieso niet in hoger beroep gaat, is Martijn G., zo laat zijn advocaat Thijs Kapinga in een reactie weten. G. heeft bekend betrokken te zijn geweest bij een woningoverval in De Goorn en daarover ook verklaringen afgelegd. Hij is veroordeeld tot 3 jaar en 9 maanden cel. 

Openbaar Ministerie niet in hoger beroep

Vrijwel alle straffen vielen lager uit dan het Openbaar Ministerie had geëist. Maar toch laat het OM weten niet in hoger beroep te gaan tegen de opgelegde straffen.

Alle partijen hebben uiterlijk tot en met maandag om hoger beroep aan te tekenen. 

Bekijk hieronder ook de reportage naar aanleiding van de uitspraak van de rechter:

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844