Zeldzaam Echt Lepelblad aangetroffen bij Westfriesche vaart

24 november 2022 11:00
Deksloof

De damwanden aan de Westfriesche Vaart tussen Middenmeer en Medemblik zijn in opdracht van de provincie Noord-Holland vervangen. Bij de voorbereiding van de werkzaamheden werd in de nabijheid van het werk een zeldzame plantensoort gevonden, het Echt Lepelblad. In de damwand is grond uit de omgeving tussen de naden en kieren aangebracht, zodat het zaad van het Echt Lepelblad makkelijker achterblijft.

Het ontwerp van de damwanden is aangepast op de plekken waar het Echt Lepelblad groeit. Op deze plaatsen is op de damwanden een groene deksloof geplaatst. Dit is een afwerking van de damwand die het mogelijk maakt voor zaden en planten, waaronder het Echt Lepelblad, om verder te kiemen en te groeien. Het hout dat gebruikt is voor deze afwerking is afkomstig van de damwanden die zijn vrijgekomen bij de werkzaamheden aan de oevers. Door de groei van (water)planten langs en op de damwanden worden ook weer kleine waterdieren aangetrokken. Dit komt de biodiversiteit rond de oevers ten goede.

Het Echt Lepelblad staat op de Nederlandse Rode lijst van planten. Dit betekent dat het een zeldzame en beschermde plant is. De plant groeit vooral in brak water. De plant is vooral in het voorjaar zichtbaar, als zijn witte bloemen bloeien. De deksloven stimuleren de biodiversiteit op en rond de oever en vergroten daarmee de CO2 opname op die plaats.

Foto: De deksloof, een houten constructie die het mogelijk maakt voor zaden en planten om (verder) te groeien.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405