Zien: keeper Dave bezorgt op bizarre wijze Spierdijk een kampioensfeest

13 mei 2024 14:00
Bron: Aangeleverd

Met de hulp van twee aspirientjes en een lading keelsnoepjes sleept doelman Dave Laan van Sint George uit Spierdijk zich door de maandag. Nog nagenietend van de zondag, die een bizar verloop kende. Tijdens de kampioenswedstrijd ging ‘meester Dave’ van schlemiel naar held, door diep in blessuretijd de verlossende treffer te maken. “Hier praat het dorp over 50 jaar nog over.”

Na vijf uurtjes slaap ging vanochtend om 7.00 uur de wekker. “Ik kon geen vrij regelen, dat gaat lastig in het onderwijs. Een dagje spijbelen? Maar niet…”, klinkt het met schorre stem. “Ik ben wel op de fiets naar het werk gegaan, want ik denk niet dat ik al mocht autorijden.” 

Groep 7 van De Sprankeling in Avenhorn werd aan het begin van de schoolweek getrakteerd op een video, met daarin een sportieve hoofdrol voor meester Dave. De scholieren zagen zo het hoogtepunt van een bizarre zondag in Spierdijk. Waar de voetbaltrots – Sint George – genoeg had aan een gelijkspel om het kampioenschap te vieren. Een titel tijdens het kermisweekend: kon het mooier?  

‘Of een nieuwe knie of stoppen’

Twee jaar geleden belandde spits Dave per ongeluk onder de lat bij Sint George. Een eerdere beenbreuk belette verder voetballen, maar als keeper ging het nog net. “Maar daar stop ik ook mee, omdat ik te veel last van mijn knie heb. Het kraakbeen wordt steeds minder. Het is óf een nieuwe knie óf stoppen. Ik ben 28 jaar en heb weinig zin in een nieuwe knie.”

“Het voelde alsof ik voor iedereen het feest had verpest. Het was ijzig stil”

Dave Laan – doelman van Sint George uit Spierdijk

Alsof het zo moest zijn, pakte Dave Laan op het moment suprême de hoofdrol. Eerst op negatieve wijze. Want er werd naar hem gewezen bij de twee tegentreffers – waarvan de laatste diep in blessuretijd.

“Zeker één was echt een fout. Ik voelde me de schlemiel. Er stonden honderden mensen langs de kant en het voelde alsof ik voor iedereen het feest had verpest. Het was ijzig stil.”

In de absolute slotfase kreeg de thuisploeg een vrije trap. “Ik vroeg aan de trainer of ik mee in de aanval mocht. Toen ging ik. Van nature zocht ik de tweede paal op, dat deed ik als spits ook altijd. Een soort instinct. De bal kwam mijn kant op en mijn kopbal ging er via een tegenstander in. Wat er toen gebeurde? Eén groot gekkenhuis, het hele dorp stond op zijn kop.” 

Mooi afscheidscadeau

Dat is goed te zien op de video van Daniël Steur, een pupil die Laan als jeugdtrainer van Sint George JO15-1 onder zijn hoede heeft. “Er kwamen tranen bij mij, ook al omdat ik weet dat dit mijn laatste wedstrijden zijn. Een mooi afscheidscadeau inderdaad. Het had niet mooier gekund.” 

Het feest dat volgde, was uitbundig en heftig. Eerst bij Sint George, toen in de feesttent. Heftig is ook de maandagochtend. Maar dat neemt Dave op de koop toe. “Onze school heet De Sprankeling. Ik denk dat ik de hele week nog sprankel. Er waren ook vijf van mijn leerlingen aanwezig bij de wedstrijd, die kwamen na het doelpunt ook het veld op. Prachtig.” 

Kermistent in

Nog een paar uur volhouden, dan zit de werkdag voor de held van Spierdijk erop. “Ik ben al aan het aftellen”, lacht hij. “Om 14.00 uur zijn de leerlingen uit. Dan ga ik snel naar huis, even een uurtje liggen en dan toch nog maar even de kermistent in. Want ik kan hier geen genoeg van krijgen. Hier praat Spierdijk over 50 jaar nog over.” 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844