De zienswijze op de omgevingsverordening uitgelegd

26 april 2020 17:12
West-Friesland

De West-Friese gemeenten, Alkmaar en de gemeenten in de kop van Noord-Holland hebben een gezamenlijke zienswijze op de omgevingsverordening ingediend bij de provincie.

“Het is een lijvige zienswijze geworden,” vertelt wethouder Andrea van Langen aan WEEFF Radio. “Er waren heel veel dingen waarover wij nog vragen hebben en er zitten nog best wel wat onduidelijkheden in.”

Stiltegebieden en glastuinbouwbedrijven

Een van de punten zijn de stiltegebieden. “Er zijn een aantal gebieden waarvan het wel duidelijk is dat er bijvoorbeeld door een aangrenzende weg niet aan de regels van een stiltegebied kan worden voldaan. Er zijn gesprekken over geweest. Een deel zou natuurgebied worden en een deel agrarisch. Maar nu blijven het toch stiltegebieden terwijl we aan die regels niet kunnen voldoen.”

Bepaalde uitbreidingen van glastuinbouwbedrijven lijken ook niet meer mogelijk te zijn. “Veel van die uitbreidingen gaan gepaard met vergroting van duurzaamheid. Dat zou je juist moeten stimuleren. Waarom de provincie daar tussen wil zitten snappen wij niet.”

Lokaal bouwen: te veel regels in de omgevingsverordening

Het uitgangspunt is eigenlijk “lokaal wat kan, regionaal wat moet”. Op het gebied van bouwen lijkt dit echter niet op te gaan. “Als gemeenten bewaken we gerust wel goed dat we niet in de natuur gaan bouwen. Als we bouwen is dat vaak aan randen van bestaande wijken. Geef ons gewoon wat meer vertrouwen en laat het als provincie wat meer los. Volgens deze omgevingsverordening mag je tot twaalf woningen bouwen. Daarboven lijkt het aantal regels alleen maar toe te nemen.”

“Bij Abbekerk hebben we ook al heel lang de wens om te bouwen. Daar is een weidevogelgebied waar al jaren geen weidevogels meer komen. Maar dat gebied is alleen maar groter geworden. In de zienswijze hebben we aangegeven of dit wel de bedoeling is. Ook waren we met de provincie in overleg over bungalow park De Maar om dat om te zetten naar huizen. Dat staat er ook niet goed in op dit moment.”

Windmolens niet toegestaan in het buitengebied in deze omgevingsverordening

In de huidige omgevingsverordening staat dat windmolens niet zijn toegestaan in het buitengebied. “Bij een volgende verordening kan dit zomaar weer een discussie worden. Dus het is wel van belang dit goed in de gaten te houden.”

Reactie van de provincie na 22 mei

Tot en met 22 mei kunnen er zienswijzen worden ingeleverd bij de provincie. De verwachting is dat de provincie na deze datum met een reactie zal komen. Ook is aangegeven dat de gemeenteraden nog bij de verordening zullen worden betrokken. Hoe de provincie dat precies gaat doen is nog onduidelijk. “De provincie is minder zichtbaar maar heeft een grote invloed op de ruimtelijke ordening. Dus het is belangrijk dat mensen dit goed kunnen volgen.”

Uitzending – 25 april 2020

Wethouder Andrea van Langen over de zienswijze op de omgevingsverordening

Omgevingsverordening

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844