Zilte smaken: Niels van der Gulik over zijn West-Friese roots en muzikale helden

18 juni 2024 14:42
Bron: van Hoorn zeggen

Niels van der Gulik is naast cultureel antropoloog een projectleider en adviseur van de gemeente Amsterdam. Maar de meeste mensen zullen hem kennen als zanger. De artiest uit Grootebroek staat al jaren op het podium, en vertelt in het programma ‘Zilte smaken’ over zijn verleden in West-Friesland en muzikale helden.

Met presentator Gerben Bakker loopt Van der Gulik door de Horn in Lutjebroek. “Jullie vroegen mij een plek uit te zoeken dat iets betekent voor mij”, licht hij toe. “Dat klopt misschien niet helemaal, maar dit is wel het oude dorpse van de streek waar ik ben opgegroeid.”

Shaffy en Van Roozendaal

De twee nemen ze een kijkje bij een bollenschuur, waarin het heden en verleden samenkomen. Ook vertelt Van der Gulik er over de verschillende zangprojecten waar hij mee bezig is. Zo vertolkt de 50-jarige zanger solo de muziek van Ramses Shaffy, en met Frank Kooijman staat hij op de planken met werk van het duo Simon & Garfunkel. “Voor mij is één ding belangrijk, en dat is dat ik het zelf mooie muziek vindt”, laat Niels weten.

Bekijk hier de hele video, gemaakt door van Hoorn zeggen. De tekst gaat verder.

Waar hij dacht dat Shaffy zijn grote muzikale held was, lijkt Maarten van Roozendaal een nog grotere invloed op de zanger uit gemeente Stede Broec te zijn. “Een gigant, terwijl hij misschien niet eens zo bekend is. Je kan ook echt wel horen dat hij hier uit de buurt komt”, aldus Van der Gulik. “Hij schrijft geweldig mooie teksten, waarin je aanvoelt wat er gaande is. Dat vind ik heel knap.”

Nieuw seizoen in de theaters

Vanaf oktober toert Niels van der Gulik langs verschillende zalen en theaters in Nederland. Met ‘Central park’ – de vertolkingen van Simon & Garfunkel – staat hij onder meer in Boskoop, Drachten en Zierikzee. En met ‘Werk van Maarten’ (van Roozendaal) staan er ook in 2025 al verschillende shows in zijn agenda.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844