Zo gaan theaters om met de coronabeperkingen: “Hopelijk snel weer op volle toeren”

29 januari 2022 07:59

Een maximale bezetting van een derde van de reguliere capaciteit, anderhalve meter afstand, controle op QR-codes en een verplichte sluitingstijd van 22.00 uur. Sinds de versoepelingen van eerder deze week mogen theaters weer publiek ontvangen, maar wel met een flinke waslijst aan beperkingen. 

Een aantal voorstellingen gaat door, maar ook een groot aantal niet, zegt directeur Roel Vente van Schouwburg Het Park in Hoorn. “Dat is in ieder geval goed nieuws, want alle beetjes helpen.”

Niet alle geplande voorstellingen gaan dus door. Het kan zijn, omdat het financieel niet uitkomt voor de producent, maar ook omdat te veel mensen een kaartje hebben gekocht. “Dit zou betekenen dat ze drie keer moeten optreden, willen we iedereen tevreden houden.”

Sluitingstijd 22.00 uur

Hoewel de schouwburg de afgelopen twee jaar flexibel is geworden met op- en afschalen, is dit niet rendabel, zegt hij. Daarnaast is het theater gebonden aan de verplichte sluitingstijd van 22.00 uur. “Daarom hebben we in sommige gevallen besloten dat het beter is om de voorstelling te verzetten naar een ander moment.” Wel is er dit weekend een cabaretvoorstelling van Piepschuim.

Hoewel Vente blij is dat het theater weer open is, vindt hij de maximale capaciteit te beperkt. “Ik hoop van harte dat we binnenkort weer op volle toeren kunnen draaien. Want onze sector lijdt heel erg. En dan met name de spelers, acteurs en musici.”

Uitverkocht

Normaal gesproken kan het BON-theater in Medemblik 226 bezoekers verwelkomen. Nu zijn dat er ongeveer 80. Cabaretier Rayen Panday trapt de ‘heropening’ volgende week zaterdag af. “Deze show hebben we gelijk op uitverkocht gezet”, zegt Marjan Doornbosch, één van de vrijwilligers. “Deze kaarten waren al gereserveerd. Jammer, want met hem hadden we de zaal wel vol kunnen krijgen.”

“Deze artiesten zagen het niet zitten, zo voor een halflege zaal”

Jan makkinga, Theaterkerk Wadway

QR-codes, anderhalve meter afstand en slechts een deel van de zaal gevuld. Doornbosch baalt, maar hij vindt het ‘fijn om weeropen te gaan’. “Ook al geeft het veel geregel. Het is wat het is. De mensen vinden het weer leuk om naar het theater te gaan.”

Ook de Theaterkerk in Wadway draait volledig op vrijwilligers. Secretaris Jan Makkinga heeft zojuist contact gehad met het impresariaat van zangeres Frédérique Spigt. “Ze komt op vrijdag 4 februari bij ons spelen.” 

Loont niet

Twee voorstellingen die komend weekeinde zouden plaatsvinden, zijn verplaatst. “Deze artiesten zagen het niet zitten, zo voor een halflege zaal. Dat is niet lonend. Eerder organiseerden we wel eens twee optredens van dezelfde artiest achter elkaar, zodat je nog een aardig publiek kon bereiken. Maar dat red je nu niet, vanwege de eindtijd van 22 uur.”

Ongeveer 100 bezoekers passen er is het karakteristieke kerkje. Nu iets meer dan 30. “Ik heb een hele lijst met reserveringen voor het optreden van Frédérique Spigt. Die mensen ga ik nu vragen of ze nog willen komen. En dan moeten we maar kijken. Het is een beetje schipperen, maar we zijn blij dat we weer open kunnen.” 

Uitzending – 29 januari 2022

Joram Pinxteren van theater Het Postkantoor legt uit hoe de coronavoorschriften ook voor artiesten belemmerend werken. Ook blikt hij vooruit naar de geplande voorstellingen.

Hoe gaan artiesten en de podia om met de coronavoorschriften?

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405