Zoektocht naar de groenste straat

17 oktober 2021 09:07
WEEFF duurzaam

De gemeenten in het West-Friesland zijn op zoek naar de groenste straat. Zo’n groene straat kan beter omgaan met de veranderingen in het klimaat. Door deze campagne, de watZr campagne, hopen de gemeenten mensen te stimuleren om minimaal één groene maatregel te nemen in hun omgeving.

Het is niet moeilijk om een groene straat te creëren. Er wordt focus op gelegd dat water gemakkelijk zijn weg vindt naar de grond en dat hitte makkelijker wordt tegengegaan. Simpele acties zouden al kunnen zijn, de tegels vervangen voor iets groens, een insectenhotel, een groen dak of een regenpijp. Door bijvoorbeeld samen te werken met buren, ontstaan er zo groene straten. “Het is niet alleen dat de natuur en het klimaat er iets aan heeft, je kunt ook de band met de buren versterken.” Vertelt Koos Brouwer van Gemeente Medemblik. Samen ben je dan heel bewust wat een tuin voor invloed heeft op het klimaat.

Tot 22 oktober konden straten worden ingestuurd als groenste straat naar info@watzr.nl. Inclusief een beschrijving waarom de straat de groenste is en een afbeelding met toelichting. Bekendmaking vindt plaats in de Nationale Klimaatweek van 28 oktober tot 5 november.

In Hoorn is op 3 november De Weegbree in Risdam-Noord uitgeroepen tot voorbeeldstraat voor Hoorn en wordt daarom tijdelijk omgedoopt tot WatZr-straat 2021. Bewoners zijn aan de slag gegaan met het vergroenen van zes boomspiegels, het stukje grond rondom een boom, en een groenstrook op hun gezamenlijke parkeerplaats.

Uitzending – 9 oktober 2021

De gemeenten in het West-Friesland zijn op zoek naar de groenste straat. Beluister het interview met Koos Brouwer.

Zoektocht naar de groenste straat

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405