Zo’n 530 West-Friezen schoten vluchtelingen uit Oekraïne te hulp: “Hartverwarmend”

13 april 2022 13:00

Van het geven van taalles, tot het in elkaar zetten van bedden. Zo’n 530 West-Friezen staken de afgelopen periode de handen uit de mouwen om Oekraïense vluchtelingen te helpen, die hier zijn opgevangen.

Hulp aan vluchtelingen

Op de vraag wat Klaas-Jan Groot van het Vrijwilligerspunt vindt dat er al zoveel vluchtelingen uit Oekraïne geholpen zijn, reageert hij: “Hartverwarmend. Ze hebben immers zo goed als alles moeten achterlaten.”

Al snel na de eerste berichten over de komst van Oekraïense vluchtelingen naar West-Friesland, stroomden de aanmeldingen binnen. En dat kwam goed uit. Zo kwam het Vrijwilligerspunt in Hoorn nog handjes tekort, toen ze in maart het leegstaande woonzorgcomplex Almere in Opperdoes moest omtoveren tot een opvangplek.

“We hadden vele handjes nodig om bedden in elkaar te zetten en kleding te sorteren. Ook vertalers en schoonmakers waren schaars”, blikt Groot terug. “Maar met een oproep wisten we genoeg vrijwilligers op te trommelen. Dat is echt geweldig.”

Taalbarrière

Want vertalers zijn broodnodig, gezien de taalbarrière waar veel Oekraïners tegen aanlopen. De één wil graag Nederlands leren om te kunnen praten met het gastgezin, een ander om te kunnen werken. “Er is daarom veel behoefte aan mensen die Oekraïens of Russisch kunnen spreken. Ook mensen die Nederlandse les kunnen geven, zijn meer dan welkom”, zegt Groot.

Vanuit Taalhuis, onderdeel van Vrijwilligerspunt, worden vrijwilligers gekoppeld aan een Oekraïnse vluchteling. “Dat kan bijvoorbeeld een-op-een als taalmaatje, maar ook als docent conversatieles aan groepen. Nieuwe vrijwilligers krijgen eerst van ons een korte training, zodat ze daarna goed zijn voorbereid.”

Ook kleding, speelgoed, fietsen of meubels zijn (nog steeds) meer dan welkom.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405