Zonnecoöperatie West-Friesland: voor bewoners die zelf geen zonnepanelen kunnen aanschaffen

7 december 2021 08:20

Beter vandaag dan morgen verduurzamen zodat de gestelde klimaatdoelen worden gerealiseerd. Dat vinden verschillende milieu organisaties.  De Zonnecoöperatie West-Friesland is opgericht door een buurtinitiatief in Enkhuizen in 2016.

Dat is niet voor iedereen vroeg genoeg. “Ik sprak laatst iemand en die zij jullie zijn te laat, want ik heb al zonnepanelen,” vertelt Rein van Straten van de coöperatie. “Hoe meer burgers zelf zonnepanelen aanschaffen hoe beter dat is. De Zonnecoöperatie West-Friesland is er vooral voor bewoners die dat zelf niet kunnen. Voor hen zoeken wij daken waar we zonnepanelen op leggen.” Dat zijn nu acht daken. “Hier hebben we energie installaties geïnstalleerd met circa 160 deelnemers. Zij zijn gelijk ook lid van de coöperatie,” aldus van Straten.

Ook autodelen initiatieven

Naast de focus op zonne-energie richt de coöperatie zich ook op het ontwikkelen van autodelen initiatieven in West-Friesland. In Hoogkarspel loopt een project. Binnenkort wordt er ook gestart in Wognum. “In beginsel zijn er veel enthousiaste mensen die mee willen doen. Maar het blijft lastig om je eigen auto in te wisselen voor een leenauto. Waar men vooral zorgen over heeft is of de auto wel beschikbaar is op het moment dat je hem nodig hebt. De auto’s zijn in ruime mate beschikbaar dus hier is in voorzien.”

Zonnepark Zwaagdijk

Anderhalf jaar geleden is er ook gestart met de voorbereiding van een zonnepark in Zwaagdijk. “Daarmee vergeleken is een dak een vrij eenvoudige zaak. Hier heb je namelijk te maken met een projectontwikkelaar, de gemeente en meer omwonenden die er iets van vinden,” vertelt Rein van Straten. Het zonnepark zal grenzen aan de Kromme Leek. “We blijven 25 meter uit de middellijn zodat we daar biodiversiteit kunnen creëren. Zo blijft er een perenboomgaard staan en blijven ook de elzenhagen bestaan.”

Het zonnepark behelst een totale investering van vier miljoen. Zonnecoöperatie West-Friesland zal een kwart van het park in eigendom krijgen. 21.000 huishoudens in de Hoornse wijken Risdam en Bangert Oosterpolder, Zwaagdijk, Hoogkarspel, Hem, Nibbixwoud en Wognum kunnen hierin participeren. Het rendement wordt geschat op 6,5%. Rabobank, Green Choice en de Provincie zijn als partner aangesloten.

Voorkeur voor hogere participatie

Geïnteresseerden kunnen tot eind 2021 inschrijven op zonnecertificaten via zonneparkenzwaagdijk.nl. Om een gemiddeld verbruik volledig te vergroenen zijn circa 28 zonnecertificaten benodigd. “We hebben echter liever dat 300 leden met 1 zonnecertificaat meedoen, dan vijftig leden die voor ieder zestig zonnecertificaten meedoen.”

De daadwerkelijke komst van het zonnepark hangt af van toekenning van de aan te vragen subsidies. Daar is in april duidelijkheid over. “De verwachting is dat we vervolgens eind 2023/begin 2024 het park kunnen openen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405