Zonneweide wel, Boetje niet: “Bewoners willen duidelijkheid”

23 november 2021 20:00

Het oude Boetje in Oostwoud is het middelpunt van discussie. De één ziet het niet zitten, de ander pleit voor restauratie en hergebruik. Afvalverwerker HVC heeft zelfs een bedrag beschikbaar gesteld. De bal ligt nu bij de gemeente Medemblik die eigendom is van het gebouw. “We zijn ondertussen anderhalf jaar verder en bij de gemeente blijft het oorverdovend stil, terwijl de zonneweide allang is gerealiseerd.”

Het oude historische varkensboetje in Oostwoud

In augustus vorig jaar werd in Oostwoud een zonneweide aangelegd, tussen de Tripkouw en de Oostwouder Dorpsstraat, goed voor 2.000 huishoudens. De komst leidde tot veel commotie in het dorp.

Meerdere bewoners waren enthousiast, terwijl anderen bezwaar maakten tegen de komst van de zonneweide. Om hen tegemoet te komen werd er onder meer beloofd om het oude Boetje te restaureren, zodat de identiteit van het dorp  behouden blijft.

“Vanuit de omgeving is dringend verzocht om het te behouden vanwege het landschappelijke karakter. Het wordt daarom opgeknapt zodat het weer 25 jaar kan blijven staan”, gaf het college toen aan. Zowel de stichting Historische Vereniging Midwoud-Oostwoud (HVMO) als dorpsraad werken mee aan dit initiatief en hebben plannen om hier een soort dorpscentrum van te maken. 

Anderhalf jaar verstreken

Er is nu anderhalf jaar verstreken sinds Medemblik van HVC een bedrag heeft gekregen om het landschap rondom de nieuwe zonneweide te verbeteren, waaronder ook het Boetje dat typerend is voor de omgeving.

De bewoners willen nu weten wanneer die renovatie gaat plaatsvinden. “De aanblik is ronduit triest”, zegt Paul Tameling. Hij is penningmeester bij de stichting en doet een poging om van dit vervallen gebouw een bezienswaardig onderkomen te maken. Bijvoorbeeld een nieuwe expositieruimte voor het oude oorlogsmuseum in Midwoud. “Ik heb hierover een open brief naar de burgemeester gestuurd, maar nog geen reactie mogen ontvangen.”

Twijfels

De dorpsraad ziet de restauratie niet zitten. Ze hebben in juni een offerte aangevraagd bij een aannemer. Hieruit blijkt dat de restauratiekosten hoger uitvallen. “Alle partijen zijn het er vrijwel over eens om die twee ton ergens anders in te steken”, liet voorzitter van de Dorpsraad, Ralph-Peter Maitmo, weten aan NH Nieuws. “Niemand is nog opgestaan om het gebouw te onderhouden of beheren. Er komen nog veel meer kosten bij kijken, het is gewoon niet haalbaar.” 

Inmiddels heeft Hart voor Medemblik zich hard gemaakt om het gebouw te laten restaureren. “Er is veel onbegrip en onduidelijkheid bij de bewoners. De communicatie met de gemeente over dit onderwerp laat flink te wensen over. Ook de beloofde bijeenkomst met het dorp, die door de Dorpsraad zou worden georganiseerd, komt er telkens maar niet”, aldus fractievoorzitter Tjeu Berlijn.

Inmiddels heeft hij schriftelijke vragen gesteld aan het college. De grote vraag is dan ook of het bedrag van twee ton er nog is en waar het naartoe gaat. “Ook willen we weten waar het stokt en wanneer we concrete plannen kunnen verwachten. Ze hebben behoefte aan duidelijkheid.”

Schot in de zaak

Toch lijkt er beweging in de zaak te komen. Tameling: “De trein gaat rijden. Aankomende donderdagmiddag heb ik een afspraak met de gemeente en voorzitter van de Dorpsraad. Ik ben benieuwd wat daar uitkomt. Het heeft lang genoeg geduurd, het blijft een vaag verhaal.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405