Een uniek jaar als dijkgraaf: “Deze waterstand komt eens in de honderd jaar voor”

4 februari 2024 12:00
Bron: Het hoge water bij Onderdijk - WEEFF / Sander Huisman

Deze week is Remco Bosma precies één jaar dijkgraaf. Als de ‘burgemeester’ van het waterschap in de bovenste helft van Noord-Holland, had hij de afgelopen maanden zijn handen vol aan stormen, regen en daardoor hoog water.

“Dit was een waterstand die eens in de 100 jaar voorkomt!’ vertelt dijkgraaf Remco Bosma. Tussen het hoge water in Onderdijk praat hij met verslaggever Sander Huisman over de dijken, de unieke situatie en zijn liefde voor deze regio.

De parkeerplaats bij De Vooroever tussen Medemblik en Onderdijk staat nog steeds helemaal onder water. Fietsers die langs het IJsselmeer willen fietsen, kunnen het fietspad niet gebruiken; ook dat staat onder water. Remco Bosma heeft voor de zekerheid de laarzen aan getrokken. Het voetpad over de kleine verhoogde stroken net buiten de dijk liggen hoog genoeg om met droge voeten naar de andere kant te lopen. Met een grote kaart van de regio verklaart de dijkgraaf het hoge water van de laatste maanden.

De combinatie van veel regenwater uit de polder, hoge waterstanden in de IJssel die bij Kampen in het IJsselmeer uitmondt, en een noordwester wind die tegen de Afsluitdijk aanblies, zorgde er in december en januari voor dat er geen water kon worden gespuid naar de Waddenzee. Daardoor stond het water op sommige momenten wel een meter hoger dan gebruikelijk in de winter.

Geen zorgen

Volgens dijkgraaf Bosma hoeven we ons binnen de dijken geen zorgen te maken. Die worden langs het Markermeer op dit moment verstevigd. Ze voldoen aan alle eisen om het tot in ieder geval 2050 vol te houden. Ze worden standaard 2 keer per jaar gekeurd, en met het hoge water worden zelfs extra rondes gedaan om er zeker van te zijn dat de dijken niet zwak worden. “Eigenlijk zijn we nooit klaar” verwijst Bosma naar het feit dat zodra de werkzaamheden klaar zijn, het eigenlijk gewoon weer van vooraf aan begint.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405