Zorgen om prijsstijgingen in de horeca: “Een biertje 5 euro? Dan komt er niemand”

11 januari 2023 12:21
Bron: NH Nieuws / Maarten Edelenbosch

Prijsstijgingen van leveranciers, torenhoge energiekosten én een nijpend tekort aan personeel. Geen gemakkelijke tijden voor de horeca. Zeker de komende wintermaanden worden volgens Rob Baltus, regiovoorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, spannend. “Je gooit niet zomaar je kindje weg.”

Hij moet zelf nog even aan het idee wennen. Rob Baltus, van De Nadorst in het West-Friese Blokker, is vanaf volgende week ruim twee weken vrij. Dit door een aantal factoren. “Vooral vanwege het personeel. Die willen we graag behouden en ook zij zijn wel eens toe aan een vakantie. Met meer personeel kun je vakanties opvangen, maar dat gaat nu niet. Dus gaan we dicht. Nu, maar ook in augustus.”

Concessies doen

Het gebrek aan personeel is één van de problemen waar de horeca mee worstelt. “Ik heb nog nooit zoveel klussen niet aangenomen als vorig jaar”, treurt Baltus. “Omdat we het gewoon niet redden met de mensen die we hebben. Sinds corona zijn we ook op dinsdag en woensdag dicht. Je moet concessies doen, ook al doet het pijn.”  

Baltus is ook regiovoorzitter van Koninklijke Horeca Nederland. Hij ziet om zich heen dat steeds meer bedrijven het lastig hebben. “Leveranciers verhogen de prijzen, salarissen zijn gestegen en dan hebben we de energieprijzen nog. Het is voor veel bedrijven vechten om het hoofd boven water te houden.”

“Het is je eer te na om failliet te gaan. Eerder wordt een oom gevraagd om nog eens 50 duizend euro te lenen”

Rob Baltus, regiovoorzitter Koninklijke Horeca Nederland

In Hoorn en Enkhuizen zijn al enkele bedrijven gestopt. “Zeker de wat oudere ondernemers stoppen er eerder dan gepland mee”, weet Baltus. “Als jij 60 bent en je stort al een half jaar je pensioengeld in de zaak, dan houdt het een keer op.”

Maar hij ziet ook een sterkte overlevingsdrang in de sector. “Die ondernemingen worden gezien als het kindje. En die spoel je niet zomaar met het badwater weg. Het is je eer te na om failliet te gaan. Eerder wordt een oom gevraagd om nog eens 50 duizend euro te lenen, zodat ze weer door kunnen. Dat zie je veel gebeuren.” 

Andere bedrijven kiezen ervoor om langere tijd dicht te gaan, zoals ’t Ankertje in Enkhuizen. Zij houden van oktober tot 1 april de deuren gesloten. “Zo heb je in ieder geval weinig kosten, qua personeel en energie. En als je jezelf dan ergens anders kunt verhuren, kan dat een goede optie zijn”, vindt Baltus. 

gesloten

Frank Wisse bezit in Hoorn meerdere horecapanden. Ook hij ziet de zorgen om zich heen. “Heineken verhoogt de bierprijs ‘even’ met 10 procent, en vorig jaar al met 5 procent. Ja, zo blijf je wel de rijkste persoon van Nederland”, klinkt het cynisch. 

Maar het bier is niet de enige factor. En volgt een kleine opsomming: “Waterschapsbelasting, huur, personeelskosten, de prijzen van de overige leveranciers: het stijgt allemaal. Het is allemaal nogal wat. Dan ontkom je als ondernemer niet aan prijsstijgingen, hoe vervelend het ook is. Al kunnen we het nooit helemaal doorbereken aan de klant. Een biertje 5 euro maken? In de grote steden is dat al het geval, maar in Hoorn? Dan komt er niemand meer.” 

Spannend

De komende twee wintermaanden worden nog spannend voor de horecabranche, weet Baltus. “De koude week in december heeft veel ondernemers pijn gedaan. Waar ze normaal 3.000 euro per maand aan energie kwijt waren, was dit nu soms wel 7.000 euro. Alleen om de tent warm te stoken. Dus ga maar na als er nog een échte vorstperiode komt.” 

Grote prijsstijgingen, energiekosten die uit het pan rijzen én een schreeuwend tekort aan personeel. Toch blijven Wisse en Baltus rustig. “Ach, er komen ook vast wel weer betere tijden”, zegt Wisse nuchter. Baltus: “Vorig jaar hebben we een heel goed terrasseizoen gedraaid. Als de zon eenmaal gaat schijnen, gaat de kassa voor heel veel bedrijven weer draaien.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405