Zorgen om toekomst bij kinderboerderijen na flinke bezuinigingen Medemblik

25 september 2021 06:00

De kinderboerderijen ’t Langoortje in Medemblik en De Put in Andijk vrezen voor hun voortbestaan, nu de gemeente gaat snijden in hun subsidie. Medemblik staat voor een zware opgave, omdat ze zo’n drie miljoen euro moeten bezuinigen. 

“We zijn er heel erg verdrietig over.” Het nieuws over het verminderen van de subsidie sloeg in als een bom bij de vrijwilligers van kinderboerderij ’t Langoortje. Vanaf 2023 wordt de subsidie in drie jaar afgebouwd. “We zijn met allemaal vrijwilligers bezig om er een mooie plek van te maken. En dat je dan geen cent meer krijgt, is een zware dobber”, vertelt Agnes de Jonge van kinderboerderij ’t Langoortje.

Jaarlijks kregen de kinderboerderijen tegen de 10.000 euro om zo vaste lasten, dierenartskosten en voer te betalen. “Voor een kinderboerderij is dat geld een wereld van verschil”, aldus Leon Arends van kinderboerderij de Put. 

Einde in zicht? 

Agnes werkt al acht jaar bij de kinderboerderij, die al dertig jaar bestaat. “We zijn altijd druk bezig om het netjes en gezond te houden.” De samenwerking met de gemeente is altijd goed geweest. “Ze waren er altijd voor ons. Als we dat straks zelf moeten doen, dan kan het einde van de kinderboerderij betekenen.”

Leon van kinderboerderij De Put snapt dat het lastige tijden zijn. “Linksom of rechtsom, de begroting van de gemeente moet positief uitkomen.” Wat het voor zijn kinderboerderij precies betekent weet hij nog niet. Op dit moment wordt de grond daar gesaneerd, dus het is sowieso een lastige tijd “Wat is wijsheid? Daar gaan we over nadenken de komende tijd en met de anderen bespreken.”

Wel verwacht Leon dat dit niet alleen bij Medemblik gaat spelen. “Het valt niet mee om een kinderboerderij rendabel te krijgen”, denkt hij.  “Ik verwacht dat dit bij meer kinderboerderijen gaat spelen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405