Zorgen om toekomst Flessenscheepjesmuseum Enkhuizen: “Dit is een noodkreet”

5 april 2022 08:00

Nationale Museumweek is geen feest voor het Flessenscheepjesmuseum in Enkhuizen, één van de kleinste musea in Noord-Holland. In de coronatijd is er een schreeuwend tekort aan vrijwilligers ontstaan en kan het de deuren amper openstellen voor publiek. 

Ook vandaag blijft het Flessenscheepjesmuseum dicht. “We zijn alleen open op zaterdag, zondag en maandag. Dat is echt te weinig”, zegt oprichter en voorzitter Jan Hetteling. Al voor corona waren er niet veel vrijwilligers, maar na de start van de pandemie in februari 2020 stopten veel medewerkers en keerden niet meer terug. Veelal oudere mensen die in de risicogroep vielen.

Van 5.000 naar 350 bezoekers 

Hetteling kijkt terug op twee moeizame jaren. “In 2019 hadden we nog 5.000 bezoekers. In 2020 daalde dat naar 700 en vorig jaar waren het er nog maar 350. We waren meer dicht dan open en hebben dus geen buffer kunnen opbouwen.”

Hij vervolgt: “Ik wil niet het verhaal creëren dat we een zinkend schip zijn, maar dit is wel een noodkreet aan iedereen dat we vrijwilligers nodig hebben. Eigenlijk moeten we zeven dagen per week open zijn. Zeker in de periode mei tot en met september als er weer veel toeristen komen.”

Vanalles proberen de huidige medewerkers om nieuwe vrijwilligers aan zich te binden. Vrijwilligersmarkten, overleg met vrijwilligersorganisaties, maar nog zonder succes. “We doen ons best, meer kunnen we niet doen. Voor betaalde krachten zijn we te klein. En subsidies krijgen is ook niet makkelijk.”

Flessenscheepjesmuseum

Beperkt recht op coronagelden

Vanuit het cultuurfonds kreeg het museum nog wel een bijdrage voor de huur in 2020. Een aanvraag voor 2021 loopt nog. Maar de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) ging tot grote teleurstelling van Hetteling aan hun neus voorbij. 

“Wij kregen maar voor één kwartaal geld. Bovendien zijn bij ons de vaste lasten relatief veel hoger als waar in de regeling mee wordt gerekend. Het gaat om zo’n 13.000 euro per jaar, de helft van ons budget”, legt hij uit.

“Juist de kleine musea geeft deze regeling nu problemen. Het is krappe sokken, meer dan krap eigenlijk. Terwijl het voor corona best redelijk liep”, vervolgt de museumoprichter. “Maar ik heb nog nooit zo slecht meegemaakt als de afgelopen twee jaar. Als de overheid de regels niet verandert, dan wordt het heel lastig.”

30-jarig bestaan

Toch blijft de Enkhuizer hoop houden. “We zijn een klein maar uniek museum in de wereld. Dit jaar bestaan we dertig jaar, wellicht gaan we ook crowdfunding starten. En we blijven proberen meer vrijwilligers te werven. Want als we weer net als in 2019 kunnen draaien, zitten we binnen twee jaar weer op niveau. Dus vrijwilligers die wat willen kunnen zich bij mij melden.”

Bekijk hier een reportage die we in 2018 maakten over het flessenscheepjesmuseum

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405