Zuiderkerk krijgt bijzondere gift van wereldberoemde piano-restaurateur

25 september 2021 10:13

De Zuiderkerk in Enkhuizen stond met de mond vol tanden toen de wereldberoemde piano-restaurateur Frits Janmaat aangaf een Franse piano uit 1868 te schenken. Het godshuis heeft dankzij het cadeau een nieuwe trekpleister en organiseert aanstaande zondag een concert met pianist Martin Oei, die zal spelen op de unieke Franse piano. 

Kees van Dijk, voorzitter van de Zuiderkerk, stond perplex toen hij het nieuws hoorde dat restaurateur Frits Janmaat een concertvleugel uit 1868 wilde schenken aan de kerk. “Zo’n cadeau, dat overkomt je niet elke dag”, vertelt de voorzitter van de kerk met een grote glimlach op het gezicht. Achter Van Dijk speelt pianist Martin Oei (25) op de geschonken piano en galmen de zachte klanken van het instrument door de indrukwekkende hal.

“Het was een fantastisch toeval dat Janmaat ons de piano wilde schenken”, vervolgt Van Dijk. “Wij waren bezig om de kerk beter te verkopen en wie staat plotseling voor ons? Frits Janmaat. Hij bood ons een vleugel aan. Wij hadden een vleugel, maar niet van een kwaliteit zoals je nu hoort.”

Tekst gaat verder onder video:

Niet zomaar een piano

Schenker Frits Janmaat (64), die zelf een pianozaak heeft op de Westerstraat blijft vrij nuchter. “De piano komt heel goed tot zijn recht in de akoestiek van de Zuiderkerk. Ook wist ik dat ze op zoek waren naar een nieuwe piano, dus leek het mij mooi om hen te helpen.”

Janmaat schonk niet alleen aan de Zuiderkerk een Franse piano. Ook gaf hij pianist Martin Oei erbij. “Hij moest elke keer helemaal uit Amsterdam komen om hier te spelen”, vertelt de restaurateur. “Toen hij twaalf jaar oud was kwam hij al bij mij in de winkel om te kunnen spelen op de parallel besnaarde piano, genaamd Erard.” 

Tekst gaat door onder foto

Die piano wordt tegenwoordig alleen nog gefabriceerd in België en Frankrijk. Janmaat is een van de weinigen op de wereld die in staat is om deze Franse piano’s in ere te herstellen. 

Concert in de Zuiderkerk

Als dank voor de schenking speelt Martin Oei zondag om 15.00 uur in de Zuiderkerk. Hiermee wil de pianist Janmaat persoonlijk bedanken en daarnaast zal daar de verjaardag worden gevierd van de wereldberoemde pianorestaurateur.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844