Zuiderzeemuseum decor voor lichtspektakel over legende uit Volendam

17 december 2023 12:06
Bron: WEEFF

Voor de vijfde keer organiseert het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen het lichtevenement ‘Zuiderzeelicht‘. Tijdens de kerstperiode wil het museum met dit lichtspektakel het verhaal van de legende ‘het waterveulen van Volendam’ vertellen. “We hebben inmiddels al meer dan 10.000 kaarten verkocht”, vertelt Paulien van Tillo van het museum enthousiast.

“De basis van Zuiderzeelicht is altijd een legende rondom de Zuiderzee. En ieder jaar kiezen we een ander dorp of stad dat centraal staat.” Dit keer neemt het verhaal de bezoeker mee naar de oorsprong van Volendam. “Vroeger was het een klein boerendorp, terwijl het nu een van de bekendste vissersdorpen is”, licht Van Tillo toe.

Bekijk hieronder een impressie van Zuiderzeelicht. De tekst gaat onder de video verder.

De wandelroute door het buitenmuseum is opgedeeld in acht lichtscènes. Iedere scène verbeeldt een deel van de legende, dat wordt verteld door presentator Kees Tol. De wandeling in de buitenlucht duurt ongeveer één uur en richt zich op een groot publiek. “We zeggen altijd dat de leeftijd van onze doelgroep tussen de 8 en 88 jaar ligt. Nu komen er vaak ook kleinere kinderen mee.”

Stevige schoenen aan

De route loopt dit jaar ook deels door het natuurgebied, en dat vereist volgens Van Tillo ook enige voorbereiding. “Stevige schoenen zijn belangrijk, en voor mensen die minder goed ter been zijn is de route wel lastiger.”

Om mensen de kans te geven het evenement toch te kunnen bezoeken, heeft het museum op donderdag 21 december een speciale avond waar de tijdsloten zijn verruimd en er meer tijd zit tussen de scènes. Verder zijn er ook nog speciale acties zoals een fotografie workshop in combinatie met een bezoek aan het lichtevenement.

Zuiderzeelicht is tot en met 7 januari te bezoeken, met uitzondering van Kerstavond, Eerste Kerstdag en 31 december en nieuwjaarsdag.

Bekijk hieronder de sfeerimpressie van onze fotograaf Peter Goedhart.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405