Zuiderzeemuseum vernieuwt na acht jaar haar vaste tentoonstelling

7 februari 2020 19:14
Zuiderzeemuseum evenementen_poppenkast_Foto Madelon Dielen_EagonMarretjeAbel

ENKHUIZEN – 14 februari opent het Zuiderzeemuseum een geheel vernieuwde vaste tentoonstelling. De vorige tentoonstelling was maar liefst acht jaar lang te zien in het museum. Een zeldzame gebeurtenis dus.

Femke van Drongelen van het Zuiderzeemuseum legt aan Weeff Radio uit dat er heel goed naar de bezoekers is geluisterd. Net als bij het buitenmuseum wordt de bezoeker een kijkje gegund in het dagelijkse leven van honderd jaar geleden.

Vissers worden landrotten

Het dagelijks leven rond de Zuiderzee veranderde rigoureus na aanleg van de Afsluitdijk. De vissers werden hierdoor noodgedwongen landrotten. Aan de hand van audio verhalen en meer dan 600 objecten kan de bezoeker deze tijd herbeleven.

Ook nu binnen doe-activiteiten in het Zuiderzeemuseum

Verschillende doe-activiteiten hebben een plek gekregen in het tevens verbouwde binnenmuseum. En er is een nieuwe bewoner, mascotte Marretje de Meeuw. “Zij neemt alle kinderen mee op reis. Langs alle plekken rond de Zuiderzee,” vertelt Femke van Drongelen.

Ook neemt Marretje de kinderen mee langs allerlei activiteiten in het Zuiderzeemuseum. Zo kan er worden uitgeprobeerd met hoeveel kinderen je in de bedstee kan slapen. Ook is er een dialectenspel.

Avondopenstelling Zuiderzeemuseum

22 februari is er een avondopenstelling. In het donker wordt dan gezocht naar het nest van Marretje de Meeuw. Vanaf 14 februari is ook het boek “Eens Ging De Zee Hier Tekeer” verkrijgbaar. Eva Vriend schreef dit in opdracht van De Vrienden van het Zuiderzeemuseum.

Aan de hand van vier Zuiderzeefamilies onderzoekt zij wat de impact was van de realisatie van de Afsluitdijk op hun levens. Een aantal personages uit het boek zijn ook terug te vinden in het museum. Bekijk het verslag van de boekpresentatie door mediapartner NH Nieuws.

Uitzending – 5 februari 2020

Femke van Drongelen van het Zuiderzeemuseum over de nieuwe vaste tentoonstelling.

Zuiderzeemuseum vernieuwt na acht jaar haar vaste tentoonstelling

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844