Zwaargewond maar blij dat hij er nog is: Ryan (13) overleefde ongeluk met silo in Ursem

3 mei 2024 12:23
Bron: Inter Visual Studio / Koen de Boer

Bij het ongeluk aan de Mijzerdijk in Ursem, waar gisteren een kunstmestsilo in elkaar is gezakt, is de 13-jarige Ryan ernstig gewond geraakt. Dat vertelt zijn vader Ben. “Hij is een middelvinger kwijt en liep een dubbele beenbreuk op. Gelukkig is hij er zelf nuchter onder.”

Een dag na het ongeluk is de schrik nog altijd groot. Maar is er ook al ruimte voor relativering, zeker bij het slachtoffer. Vader Ben: “‘Ik leef nog’, zei Ryan.” De jongen uit Ursem moet nog enkele dagen in het ziekenhuis blijven, in afwachting van nog een operatie.

Verschillende hulpdiensten werden gisteren aan het einde van de middag gealarmeerd over het ongeluk aan de Mijzerdijk in Ursem. De 13-jarige Ryan en zijn vader Ben waren op dat moment bezig om een aanhanger te vullen met kunstmest uit de silo. 

‘Constructie zakte in elkaar’

“Die silo staat er sinds 2015, en was in goede staat. Bij het uitkloppen op de zijkant, dat we doen om de mest los te krijgen, begon de constructie opeens te trillen en zakte het in elkaar”, licht Ben toe. 

Hij vervolgt: “Ik riep nog snel dat we moesten rennen en kon zelf op tijd weg komen, maar m’n oudste zoon niet. Hij raakte met zijn benen bekneld, en liep een dubbele beenbreuk op. Ook is de middelvinger van zijn linkerhand eraf geraakt, waarschijnlijk toen hij iets vast probeerde te pakken.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Omgevallen silo's bij bedrijf in Ursem

Nadat de hulpdiensten gearriveerd waren, werd geprobeerd om de silo overeind te tillen, maar vanwege het gewicht lukte dit niet. Daarom werd de inhoud uit de constructie geschept, waarna de 13-jarige jongen bevrijd kon worden. Hij werd met spoed naar het AMC in Amsterdam vervoerd, waar hij geopereerd werd.

De schrik zit er een dag later nog goed in bij het gezin uit Ursem. “We snappen nog niet zo goed hoe het allemaal heeft kunnen gebeuren.” Toch zijn ze er behoorlijk nuchter onder. De 13-jarige Ryan nog het meest, merkt vader Ben. “Het is behoorlijk heftig geweest, maar hij zei: ‘ik leef nog’. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee.” 

Geen verder onderzoek naar ongeluk

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord heeft aan de redactie bevestigd dat de politie en arbeidsinspectie geen aanvullend onderzoek zullen doen naar het ongeluk aan de Mijzerdijk in Ursem.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844