‘Zware Kees, Wanneer Ga Je Weer Weg’ probeert reel beeld van de wilde vaart te schetsen

19 oktober 2021 16:35
Kees Wiersum (Zware Kees) header

Kees Wiersum, beter bekend als Zware Kees, presenteert donderdag in het Hoornse café JP Coen zijn nieuwe boek ‘Zware Kees, Wanneer Ga Je Weer Weg’.

“Ik ben kapitein op de wilde vaart. Dat betekent dat je over de hele wereld vaart,” vertelt Kees. “Ik ben op mijn zeventiende begonnen en nu 44 jaar bezig met varen. In al die tijd heb ik verhalen verzameld en geschreven.” Zware Kees komt aan zijn bijnaam door de zware ladingen die hij vervoert. “Grote, onhandelbare stukken fabrieksmodules, vaten en kranen. De kapitein is hierbij verantwoordelijk voor de stabiliteit. Die berekeningen gaan tegenwoordig allemaal met de computer.”

High tech tak van sport

De verhalen van Zware Kees komen ook aan bod in zijn column in het maritieme weekblad Schuttevaer dat hij al vijftien jaar schrijft. Deze columns zijn nu gebundeld in ‘Zware Kees, Wanneer Ga Je Weer Weg’. Het boek wijkt hierdoor wel wat af van de eerdere drie verschenen titels. “Waar ik een hekel aan heb zijn de boeken die je leest over de goede oude tijd toen zeelui ongeschoren en met een sjekkie in hun mond ongelimiteerd de wal op konden. Dat is natuurlijk helemaal veranderd. Het is een high tech tak van sport geworden.”

“Om die oude verhalen te corrigeren ben ik begonnen met anekdotes van gebeurtenissen die ik zelf heb meegemaakt. Zoals de hilarische situaties met de studenten van de Zeevaartschool die groen als gras aan boord komen. Ook autoriteiten die allerlei rare regels willen naleven en vreemde vragen stellen komen aan bod. Regelmatig schuren de verhalen ook tegen deze autoriteiten aan.”

Boekpresentatie

De boekpresentatie in JP Coen is op even eigenzinnige wijze voor elkaar gekomen. “Ik ben het café binnengestapt, over mijn boek verteld en gevraagd of ik er de presentatie kan houden. Ik zal donderdag vanaf 17.30 wat verhalen voorlezen en de boeken signeren. Verder wordt het een informele avond. Ik hoop op een leuk feestje.”

Uitzending – 9 oktober 2021

Kees Wiersum, beter bekend als Zware Kees, presenteert donderdag in het Hoornse café JP Coen zijn nieuwe boek 'Zware Kees, Wanneer Ga Je Weer Weg'. Beluister het interview met de schrijver.

'Zware Kees, Wanneer Ga Je Weer Weg' probeert reel beeld van de wilde vaart te schetsen

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405