Zwembad weg en kerk dicht: wordt Wervershoof een slaapdorp? “Alles gaat weg”

25 maart 2023 16:00
Bron: NH Nieuws / Michiel Baas

Het zijn moeilijke tijden voor Wervershoof, nu belangrijke faciliteiten het dorp in hoog tempo verlaten. Het zwembad sluit over enkele maanden de deuren, er is een bijna verlaten winkelcentrum en de toekomst van de eigen kerk is allerminst zeker. “De leefbaarheid is in het geding.” 

Wervershoof is nog steeds aan het bijkomen van het horrorweekend. Begin deze maand kreeg het dorp binnen 24 uur twee flinke dreunen te verwerken. Op vrijdagmiddag werd bekend dat zwembad De Zeehoek niet over twee jaar, maar al eind juli de deuren sluit. Een dag later werd besloten dat niet de eigen Sint Werenfridus, maar de kerk in Medemblik hoofdkerk van de regio wordt. En dus zijn gelovigen uit het dorp voor diensten aangewezen op de Heilige Martinuskerk, 10 kilometer verderop.  

Het past in het weinig florissante beeld van de laatste jaren. Waarin voorzieningen en ondernemers het moeilijk hebben, of verdwijnen. Er wordt al snel met de beschuldigende vinger gewezen naar het gemeentehuis in Wognum. Want sinds de fusie in 2011 is het er allemaal niet beter op geworden, zo luidt de opinie in het dorp. “Ik spreek zoveel mensen die zeggen: ‘Waren we maar op onszelf gebleven’. Wervershoof was een welvarende gemeente”, weet Dorpsraad-bestuurslid Bram Visser. 

Geliefde Zeehoek

Ria Bijman-Bakker is als inwoner bezorgd over de staat van haar dorp. Ze vreest een leegloop. “Alles gaat weg en er blijft helemaal niets meer over. Ik denk dat ze in Wognum amper weten waar Wervershoof ligt. Het stopt bij de dijk in Medemblik, en dan houdt het op.”

Ze kan er nog steeds niet over uit dat haar geliefde zwembad De Zeehoek sluit over enkele maanden de deuren. Voorgoed. Wekelijks houdt ze haar spieren in het bad soepel, al meer dan 25 jaar. “Er zou hier al in 2021 een nieuw zwembad staan. Daar is een hamerstuk op gegeven door de gemeente, er was 7 miljoen beschikbaar. Dat is allemaal weg en wij staan met lege handen.” Eerder deze week werd bekend dat de politiek inzet op een nieuw doelgroepenbad in het dorp. 

En dan is er nog een ander zorgenkindje: het winkelcentrum, dat sinds de komst van de evenknie in Zwaagdijk een verlaten indruk maakt. Prominente winkels als Blokker, Big Bazar en een boekenwinkel zijn vertrokken en vinden amper opvolging. Er zijn plannen om de Dekamarkt en de slager naar het overdekte gedeelte te verplaatsen.

De Dorpsraad maakt zich hier hard voor. “Zodat je enkele woningen in het centrum kunt creëren en weer wat meer levendigheid in het winkelcentrum krijgt. Maar het duurt allemaal zó vreselijk lang”, vindt Visser. “Volgens de eigenaar van het winkelcentrum duurt het nog drie à vier jaar voordat de plannen bij de gemeente behandeld zijn en dat er wat gaat gebeuren.”

Wel betalen, alles weg

“De leefbaarheid van het dorp is in het geding”, waarschuwt Visser. “En aan de andere kant moeten we 25 procent meer OZB-belasting betalen. Dan denken veel inwoners: ‘We kunnen wel betalen, maar ze halen alles weg’.” 

De leegloop in het dorp is ook gevolg van maatschappelijk gedrag. Want wat als Wervershoof de eigen kerk op regelmatige basis had bezocht, of meer gebruik bleef maken van de ondernemingen in het winkelcentrum? Visser heeft een boodschap. “Koop op eigen dorp. Dan houd je de zaken in stand. Want als je wat ouder wordt en niet meer auto kunt rijden, ben je afhankelijk van de winkels in het dorp.”

Ria: “Je moet je dorp steunen. Alleen is er steeds minder om te steunen.”  

Wordt Wervershoof op termijn een slaapdorp, zonder faciliteiten? “Dat verwacht ik niet”, zegt Bram Visser. “De jeugd wil hier graag blijven wonen. Het is een mooi gebied, maar dat moeten we ook zo houden. Dat houdt in dat we de bestaande voorzieningen en winkels in stand houden, nieuwe winkels bewegen om hier te komen en een nieuw zwembad zou plezierig zijn. Dan blijft het aantrekkelijk. Daar blijven we aan trekken.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844